Voor altijd in ons hart als urn monument

Voor altijd in ons hart als urn monument

“Een hart in passende kleuren gezet tegen een blanke glasplaat waar de kleine tekst die alles zegt is gezandstraald”.
Mevrouw wist precies wat ze wilde. Er was al van alles bestudeerd en bekeken en veel was afgevallen. Uiteindelijk bleef dit over.

Mevrouw probeerde heel zakelijk en kalm over te komen maar ik zag de onderstromen die door haar lijf gierden. Ze had haar idee al aan 2 steenhouwers voorgelegd en die waren telkens met grote bezwaren gekomen. De ene had haar verteld dat glas niet goed bleef op de begraafplaats en de andere had haar het glas ook afgeraden en wilde alleen maar meer steen verkopen. Zo vertelde ze het ook. Een vriendin had haar mijn website laten zien en hier had ze juist gelezen dat glas heel duurzaam was en wél goed bleef. Haar gevoel zei haar dat ze het probleem aan mij voor moest leggen maar ergens wist ze het ook niet meer. 

Wat was nu het juiste om te doen? Afzien van glas was eigenlijk voor haar geen optie. Toen ik haar vertelde dat dit voor mij ook geen optie was en dat ik haar idee heel goed uitvoerbaar vond liep ze een klein beetje leeg. 

Ik legde haar uit dat er nog steeds een groep steenhouwers is die bang is voor glas en een andere groep steenhouwers die vind dat je aan glas niet genoeg kunt verdienen. Gelukkig zijn het er steeds minder omdat de nieuwe generatie steenhouwers het concept wel begrijpt. Maar die oude steenhouwers…..
Dat blijft een probleem. Ook al vind ik het persoonlijk een uitdaging om de discussie met zo’n man aan te gaan. Ik sta immers bekend als “dat glasvrouwtje”.
In mijn beginjaren vond ik het vreselijk om zo genoemd te worden maar het is mijn geuzennaam geworden. 

Ik kon mevrouw dus gerust stellen. We hebben die middag naar haar schetsen gekeken en haar idee voor het urngraf van haar man. Het was een mooi en eenvoudig concept dat ze had bedacht. Een granieten omranding met steentjes aan de binnenkant. De naam van haar man op een granieten hart dat midden in het vak lag en daarachter de staande glasplaat. Een hart in warme geel en rode kleuren op een glasplaat met veel kleine belletjes. 

En ik heb haar in contact kunnen brengen met een steenhouwer die wel begreep waar het mevrouw om ging en die haar met het steendeel van het monument geholpen heeft. 

En ik heb weken later 2 leuke middagen met mevrouw samen aan de glastafel gestaan. We hebben haar hart samen in glas omgezet. Een hart van glaskunst; door haar zelf getekend en samen met mij gemaakt. 

Mevrouw heeft het verhaal van haarzelf en haar man kunnen vertellen. En ik ben blij dat ik haar heb kunnen steunen in de uitvoering.
Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.