Mijn vrouw heeft een glasplaat maar je ziet er niets van.

Mijn vrouw heeft een glasplaat maar je ziet er niets van. Kunt u daar iets aan veranderen?
Deze vraag wordt vaker tijdens of na een lezing of presentatie gesteld. Meestal heeft de vraagsteller wel een foto in de telefoon zitten zodat ik het antwoord snel kan geven.

Een glasplaat van machinaal float glas met tekst en soms een afbeelding valt totaal weg op het moment als er een haag achter het monument staat. De steenhouwer die de familie dit geheel verkocht had geen ervaring met de effecten van het glas op de begraafplaats.

Een voorbeeld van dit glas ziet u hiernaast afgebeeld.

En er is weinig aan te doen. Met name als het vochtig weer is valt zelfs de tekst weg ondanks dat dit vaak wel een diep gestraalde letter is. Gelukkig kan ik op het gebied van de leesbaarheid bij vochtig weer wel een advies geven.

De technische ontwikkelingen op glasgebied zijn de laatste jaren al zover ontwikkeld dat er een “nano” impregneer middel is gekomen.

Kijkt u maar eens goed naar de 2 foto’s hiernaast. Het glas op de rechterfoto is genomen in het daglicht toen het droog weer was. De linker foto is genomen tijdens de regen. De gezandstraalde wolkjes zijn tijdens de regen iets minder helder maar ze zijn wel zichtbaar.


En kijkt u ook eens naar de Frank vlinder hiernaast. De vlinder is gemaakt van “melkglas”. Dit is blank glas dat mat is gezandstraald. Op de 1e foto is de vlinder in de zon te zien.

En op de 2e foto ziet u de regendruppels zitten maar het matte melk-effect blijft zichtbaar.
En op de laatste foto ziet u heel mooi hoe de druppels zich niet hechten aan het glas. Dit is een duidelijk voorbeeld van glas dat is geïmpregneerd.

De huidige nano technologie is al zover dat de regendruppels van het glas afglijden en het is ook nog alg werend.

Het mindere van deze nieuwe techniek is dat het iedere 2 á 3 jaar moet worden vernieuwd. En er mag ook niet met agressieve schoonmaakmiddelen zoals glassex op worden gepoetst. Je poest dan namelijk de nano laag weg.

Dit is dus helaas het enige antwoord dat ik telkens op deze vraag kan geven.Tot slot
In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen van de afgelopen 20 jaar. Iedere vraag mag u mij ook mondeling stellen. Kom gewoon een keer naar een Open Deur Dag die iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand is.

En als uw vraag hier niet bij staat, stel hem mij dan gewoon. Bel of mail mij op 06-19195562 of Brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Ik zal uw vraag dan beantwoorden en hem direct ook op deze pagina plaatsen zodat ook andere mensen hier wat aan hebben.

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.