wat is glas fusing?

Wat is glas fusing? Glasfusing is de Engelse term voor glasversmelting. Het versmelten van 2 of meerdere lagen glas in de oven tot één geheel. Het is niet eenvoudig om in een paar woorden uit te leggen wat de techniek inhoud maar ik ga het proberen. En als er iets in de uitleg is wat u niet helemaal duidelijk wordt kunt u mijn atelier altijd eens bezoeken voor een nadere uitleg.

Fusing betekend dus “versmelten”. Ik snij glas volgens een tekening, de snijtekening” in de kleuren die het ontwerp aangeeft. Het ontwerp is dus altijd de 1e stap.
De snijtekening wordt aan de hand van het ontwerp gemaakt. Op de snijtekening staan alle lagen glas (altijd meer dan 2 kleur lagen) aangegeven.

Terwijl ik met de uitwerking van de snijtekening bezig ben bepaal ik welke kleuren ik ga gebruiken. Vaak is dit het meest intensieve deel van het gehele traject omdat ik een keuze moet maken uit de ruim 8000 verschillende kleuren die mijn colourtheek op dit moment omvat.
Ik ben dus telkens mijn snijtekening technisch aan het aanpassen om de glaspuzzel kloppend te krijgen want dit is de basis van het glasobject.

Als de snijtekening/puzzel niet klopt zal het glas na het snijden niet passen en wordt het object uiteindelijk niet zoals het ontwerp is. En dat is natuurlijk wel de bedoeling.
Een glasobject heeft gemiddeld een dikte van 9 tot 15 mm. Dit betekend dat het object uit meerdere lagen van 3 mm glas moet  worden samengesteld. En iedere laag moet zo precies als mogelijk tegen elkaar en ook op de andere lagen passen.

ik vertel meer over deze techniek op pagina technieken

Tot slot
In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen van de afgelopen 20 jaar. Iedere vraag mag u mij ook mondeling stellen. Kom gewoon een keer naar een Open Deur Dag die iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand is.

En als uw vraag hier niet bij staat, stel hem mij dan gewoon. Bel of mail mij op 06-19195562 of Brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Ik zal uw vraag dan beantwoorden en hem direct ook op deze pagina plaatsen zodat ook andere mensen hier wat aan hebben.

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.