Hoe wordt de tekst in het glas gemaakt?

Hoe wordt de tekst in het glas gemaakt?

 Deze vraag wordt in mijn atelier vaak gesteld. En meestal laat ik dan een aantal voorbeelden zien want er zijn meerdere mogelijkheden in de tekst mooi in het glas te krijgen en de familie bepaald welke uitvoering het beste past bij hun gevoel.

De meest gebruikte techniek is het zandstralen. deze techniek werkt als volgt: als de tekst vaststaat wordt deze uit speciaal folie geplot. Ik heb hier een cadcam programma voor op mijn computer en dit programma stuurt de lay-out naar een plotter, een snijmachine dus. Het folie wordt op het glas geplakt waarna de zandstraalmachine met hoge druk speciaal zand op het glas blaast. Daar waar het folie open is wordt het glas dan langzaam uitgehold tot de diepte is gekregen die ik wil.


Kijk maar eens naar dit kleine hartje. De tekst is erin gezandstraald en de 2 foto’s laten zien hoe deze techniek werkt.


Het zandstralen heeft wel een paar beperkingen. We kunnen bijvoorbeeld geen zeer kleine letters zandstralen. de minimale letterhoogte is helaas circa 8 mm. Wanneer een tekst kleiner moet worden is de lasergravure techniek de beste keuze.

Een volgende techniek is het laseren van een tekst. Dit adviseer ik vaak wanneer de tekst op het glas te klein is om te zandstralen of wanneer er een foto op het glas wordt gezet.

Zoals het voorbeeld hiernaast.De laatste mogelijkheid om de naam van de overledene een bijzondere uitstraling te geven is om deze uit het glas te hakken. En ja dit gebeurt letterlijk door in het glas te hakken met een speciale beitel.

Er is dus veel mogelijk om de naam mooi en duidelijk in een glazen letterplaat te zetten. Wanneer u hier meer over wilt weten mag u het atelier altijd bezoeken.Tot slot
In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen van de afgelopen 20 jaar. Iedere vraag mag u mij ook mondeling stellen. Kom gewoon een keer naar een Open Deur Dag die iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand is.

En als uw vraag hier niet bij staat, stel hem mij dan gewoon. Bel of mail mij op 06-19195562 of Brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Ik zal uw vraag dan beantwoorden en hem direct ook op deze pagina plaatsen zodat ook andere mensen hier wat aan hebben.

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.