Blijft de tekst goed leesbaar als ik het niet laat inkleuren?

Blijft de tekst goed leesbaar. Ook als ik het niet door jullie laat inkleuren?Een hele begrijpelijke vraag want hoe vaak loop ik niet op een begraafplaats als het vochtig is en zie ik dat veel helder glas monumenten (floatglas) totaal niet zichtbaar zijn laat staan dat de tekst leesbaar is. Het is ook een klacht die ik heel vaak van mensen hoor, met name tijdens een lezing of een presentatie.  De vraag is altijd wat men hier aan kan doen?

Ik zal aan het einde van deze vraag hier een antwoord op geven. maar eerst zal ik antwoord geven op de vraag.

Een tekst wordt in mijn glas gezandstraald of gelaserd. Een gelaserde tekst wordt altijd licht ingekleurd en een gezandstraalde letter wordt zeer diep gestraald. Hierdoor blijft de tekst, zelfs als het heel vochtig weer is, altijd redelijk zichtbaar.

Tenminste als het fusing glas betreft. In het geheel transparante floatglas verdwijnt ook een diep gestraalde letter als het regent.

En dan kom ik op de vraag hoe we dit kunnen voorkomen. Gelukkig zijn de technische ontwikkelingen op glasgebied de laatste jaren al zover dat er een “Nano” impregneer middel is ontwikkelt.

Kijkt u maar eens goed naar de 2 foto’s hiernaast. Het glas op de rechter foto is genomen in het daglicht toen het droog weer was. De linker foto is genomen tijdens de regen. De gezandstraalde wolkjes zijn tijdens de regen iets minder helder maar ze zijn wel zichtbaar.

En kijkt u ook eens naar de Frank vlinder hiernaast. De vlinder is gemaakt van “melkglas”. Dit is blank glas dat mat is gezandstraald. Op de 1e foto is de vlinder in de zon te zien.


En op de 2e foto ziet u de regendruppels zitten maar het matte melk-effect blijft zichtbaar.


En op de laatste foto ziet u heel mooi hoe de druppels zich niet hechten aan het glas. Dit is een duidelijk voorbeeld van glas dat is geïmpregneerd.De huidige nano technologie is al zover dat de regendruppels van het glas afglijden en het is ook nog alg werend.

Het mindere van deze nieuwe techniek is dat het iedere 2 á 3 jaar moet worden vernieuwd. En er mag ook niet met agressieve schoonmaakmiddelen zoals glassex op worden gepoetst. Je poetst dan namelijk de Nano laag eraf.Tot slot
In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen van de afgelopen 20 jaar. Iedere vraag mag u mij ook mondeling stellen. Kom gewoon een keer naar een Open Deur Dag die iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand is.

En als uw vraag hier niet bij staat, stel hem mij dan gewoon. Bel of mail mij op 06-19195562 of Brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Ik zal uw vraag dan beantwoorden en hem direct ook op deze pagina plaatsen zodat ook andere mensen hier wat aan hebben.

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.