Wat is glas casting

Wat is glas casting?


Glascasting is letterlijk heet glas in een “cast”, een mal, gieten. Dit kan speciaal zand zijn, gips of een andere ovenvast materiaal. In deze techniek maakt Brenda driedimensionale glas objecten.

Er zijn meerdere manieren van werken in deze glas techniek. Wanneer een familie voor een dergelijk object kiest bespreekt Brenda alle mogelijkheden uitvoering waarna de familie een uiteindelijk de keuze maakt.

Iedere techniek mogelijkheid heeft eigen karakteristieken.
In de “was-methode” kunnen objecten worden gemaakt die zeer persoonlijk zijn. Er wordt eerst een figuur gemaakt van bijenwas. Dit figuur kan zeer nauwgezet worden bewerkt tot het resultaat naar ieders tevredenheid is.

Daarna wordt er een gips mal van dit bijenwas figuur gemaakt die in de oven met heet glas wordt gevuld.
Een 2e mogelijkheid in de casting techniek is het driedimensionale casten. In deze techniek maken we glazen afdrukken van een echte vorm. Een kinderschoentje bijvoorbeeld of een afdruk van die hele speciale liefhebberij zoals het badeendje dat u hier ziet staan.
De laatste mogelijkheid in het casten is het bijzondere “sand-casting”. Dit is letterlijk heet glas in zand gieten. Het is echter wel speciaal zand en speciaal glas.


In deze techniek is het nooit van te voren te voorspellen hoe het object eruit gaat zien. Het zand speelt een eigen rol in de totstandkoming.

In deze techniek maakt Brenda waxinelichtjes en grotere ruwe objecten.


In de casting techniek werkt Brenda veel samen met de familie. Al is men maar een half uurtje bezig en staan er enkel een paar vingerafdrukken in de mal, het maakt toch dat het uiteindelijke glasobject echt van hen is.

De casting techniek is een tijdrovende methode met telkens weer unieke en persoonlijke resultaten.Tot slot
In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen van de afgelopen 20 jaar. Iedere vraag mag u mij ook mondeling stellen. Kom gewoon een keer naar een Open Deur Dag die iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand is.

En als uw vraag hier niet bij staat, stel hem mij dan gewoon. Bel of mail mij op 06-19195562 of Brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Ik zal uw vraag dan beantwoorden en hem direct ook op deze pagina plaatsen zodat ook andere mensen hier wat aan hebben.

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.