Kan het glas goed tegen de vorst

Kan het glas goed tegen de vorst? 


Het antwoord is heel eenvoudig. Ja. Ik zal het toelichten.Even als voorbeeld; glas dat bij u thuis in de ramen zit blijft toch ook heel als het vriest. En glas is glas. Het materiaal kan goed tegen alle weersinvloeden. Als het al mis gaat met glas komt het door het plaatsen ervan. Iedereen kent wel het voorbeeld van een thermopane ruit die na het plaatsen gaat “lekken”. Er komt dan een wasem tussen de ramen. Dit kan 2 oorzaken hebben: of de fabriek heeft een fout gemaakt tijdens het samenstellen of de glaszetter heeft een fout gemaakt tijdens het plaatsen van de ruit. En meestal is de 2e het geval.

Bij het plaatsen van glas op een monument of thuis-gedenkobject in de tuin is het niet anders.
Ik test ieder glasobject voordat het mijn atelier verlaat. Dit doe ik zodat ik zeker weet dat het object goed is versmolten en er geen negatieve spanning in zit. (want ja, dit kan ontstaan als het ovenproces niet goed is uitgevoerd)
En ik overleg heel duidelijk met de steenhouwer die het object gaat plaatsen hoe ik wil dat het geplaatst wordt. Het moet met een speciale lijm worden geplaatst. Een lijm die flexibel blijft, ook wanneer de jaren verstrijken.

En wanneer het glas op de juiste wijze wordt geplaatst kan er eigenlijk niets gebeuren.

Ik vergeet mijn beginjaren nooit meer. De angst die toesloeg als er een zware storm over Nederland trok en de vrees de dag erna dat mijn telefoon zou gaan rinkelen. Het is echter nog nooit gebeurt en er zijn in de afgelopen 20 jaar toch meer dan 2000 grote glasplaten geplaatst.

Ik heb dus vertrouwen in mijn glas en in de lijm waarmee gewerkt wordt.