Mag glas op iedere begraafplaats

 Mag glas op iedere begraafplaats?


Helaas mag niet op iedere begraafplaats glas worden geplaatst. Zeer oude begraafplaatsen hebben vaak een zeer oude verordening waar glas niet in is opgenomen. Ook natuurbegraafplaatsen hebben vaak een eigen vertaling van wat een natuurlijk materiaal is en wat niet. 

De ervaring heeft mij geleerd om eerst heel goed bij een begraafplaats te informeren naar de voorwaarden. In de ruim 20 jaar dat ik gedenkwerk maak heb ik bij de meeste begraafplaatsen veel zien veranderen. Daar waar 20 jaar geleden nog heel krampachtig werd gedaan over een monument met mijn glas heb ik nu een complete beeldentuin staan. 

En andere begraafplaatsen zijn nog even gesloten als voorheen. 

Ik heb geleerd dit te accepteren.  


Er zijn echter uitzonderingen. 


Wanneer een overledene naar een reguliere begraafplaats is verhuist en de familie heel graag een monument met glas wil hebben en de begraafplaats vervelend doet ga ik opstaan. Ik ga met iedereen in gesprek om hen van het emotionele belang van de familie te overtuigen. Ik heb in de afgelopen 20 jaar al met burgemeesters en wethouders om tafel gezeten, met pastores, kerkvoogden en beheerders. En meestal kwamen we er wel uit. 

Ik heb echter ook drie keer een bezwaarschrift ingediend waarvan er eentje net voor de Hoge Raad is ingetrokken door de betreffende gemeente. 


Ik heb er dus geen enkel probleem mee om voor de familie op te staan. 


Tot slot

In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen van de afgelopen 20 jaar. Iedere vraag mag u mij ook mondeling stellen. Kom gewoon een keer naar een Open Deur Dag die iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand is. 

En als uw vraag hier niet bij staat, stel hem mij dan gewoon. Bel of mail mij op 06-19195562 of Brenda@glazeniers-glaskunst.nl

Ik zal uw vraag dan beantwoorden en hem direct ook op deze pagina plaatsen zodat ook andere mensen hier wat aan hebben. 

En als laatste:

Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.

Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

 

Atelier Het Glazen Nest

Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal

T: 0541-533476

M: 06-19195562

E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl

Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.