Kan er as in het glas?

Kan er as in het glas?


Een steeds vaker gestelde vraag is dit. Men ziet, surfend op het internet, of bij het crematorium in de showroom, objecten met een beetje as erin verwerkt. Het zijn altijd abstracten en geblazen of gegoten en dit vind men dan niet mooi.
Het moet symbolischer en duidelijker en dan wordt er op het grote internet gezocht en al snel komt men dan op mijn website uit en ziet daar de stijl die wel aanspreekt.

En dan krijg ik dus de vraag of er in een vlinder of bloem of ander object ook as in het glas kan worden verwerkt.
Het antwoord is: ja, dit kan, echter…..
Het ziet er niet altijd even mooi uit.


Ik zal proberen dit uit te leggen. Probeert u zich een voorstelling te maken hoe as eruit ziet. Het zijn kleine grijze stofkorreltjes. En probeert u zich een vlinder, sterretje of een bloem, bijvoorbeeld een rode roos voor te stellen. Symbolisch vormgegeven in mooie kleuren. En door die mooie roos lopen dan een aantal grijze stofdeeltjes. De roos wordt er direct minder mooi door. Je blijft maar naar die stofdeeltjes kijken en ze beginnen te irriteren.
Ik heb een paar proeven in mijn atelier om de mensen te laten zien hoe het eruit ziet. En ik merk dat men steeds over de as korrels wrijft. Alsof het een verontreiniging is.
In deze blog laat ik heel bewust geen foto's zien van dit soort glasobjecten. Ik vind ze persoonlijk geen reclame voor mijn werk.

Het is juist de bedoeling dat het as- gedenkobject iets is wat je met de overledene verbind. Waar je met plezier naar kijkt en de liefde voor de overledene in voelt. Niet een object dat langzaam gaat irriteren omdat het niet volmaakt is.


In de fusing techniek verwerk ik dus niet zo vaak de as in het glas. Meestal wordt de as in de “drager” van het glas gelegd. De glas sokkel, het RVS of de steen. En de keuze van de sokkel is afhankelijk van de vraag of de familie de as wel of niet gezien wil hebben.
Het RVS wordt iedere keer weer speciaal gemaakt voor een familie. Het is namelijk maatwerk. De as kan in het voetstuk worden gelegd of de RVS buis wordt hol gemaakt waar de as in kan worden gelegd. Er zijn veel verschillende mogelijkheden..

En de as kan dus in de steen. Wanneer de familie voor een steen kiest en het ontwerp voor het gedenkobject klaar is gaan wij samen kijken welke steen bij het object hoort.

Soms is dit een mooi stuk strak gepolijste graniet waar het object als het ware tegenaan gezet wordt. De graniet dient als basis. De tegenstelling tot het verhaal dat de kleuren willen vertellen.Tot slot
In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen van de afgelopen 20 jaar. Iedere vraag mag u mij ook mondeling stellen. Kom gewoon een keer naar een Open Deur Dag die iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand is.

En als uw vraag hier niet bij staat, stel hem mij dan gewoon. Bel of mail mij op 06-19195562 of Brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Ik zal uw vraag dan beantwoorden en hem direct ook op deze pagina plaatsen zodat ook andere mensen hier wat aan hebben.

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiƫren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.