urn van glaskunstINLEIDING
Er zijn veel mogelijkheden om mijn glaskunst als urn te verwerken. Voor mij is de belangrijkste vraag welk verhaal u wilt vertellen. En hoe wilt u dit verhaal van uw geliefde vertellen.
Mag het een duidelijke urn worden of wilt u gewoon een mooi kunstobject waar de as in zit en wat niet direct herkenbaar is als urn.
Gaat de urn alle as bevatten of wilt u gedenkobject met een kleine hoeveelheid as ende overige as uitstrooien.
Welk symbool is belangrijk en welk materiaal gaat in combinatie met de as gebruikt worden. Dus waar wordt de as uiteindelijk in bewaard.
Ik maak telkens weer maatwerk en er geen vraag is voor mij onmogelijk.Blauwe vlinder op de urn van RVS

Een van mijn 1e urnen was een grote blauwe vlinder die de familie had uitgekozen. Een mooie blauwe vlinder die ergens op moest. Samen met de familie ben ik alle materialen afgegaan en uiteindelijk hebben zij gekozen voor een urn van RVS.
Mooi afgewerkt zodat het gewoon een sokkel is. En alleen de familie weet dat de holle sokkel as bevat.


Twee urnen voor de ouders

Eerst was vader overleden en een week later moeder. Ze konden niet zonder elkaar, dat was iedereen duidelijk. En ook al was er veel verdriet om het missen, de kinderen konden volledig begrijpen waarom moeder naar vader toe had willen gaan.

En nu wilden ze 2 urnen die bij elkaar hoorden. En vader en moeder zouden beide over de 2 urnen verdeeld worden.
En zo is het uitgevoerd.


Rode stokroos op mondgeblazen glas

Enkele jaren geleden kwam ik bij een collega glaskunstenaar een paar mooie bolvormen van mondgeblazen glas tegen. Netjes afgewerkt en strak van kleur. Heel eenvoudig en juist dat sprak mij aan. 

Ik heb er een paar meegenomen en ze in mijn atelier gezet met het idee dat ik  
Wilt u verder lezen – klik dan hierBlauwe vlinder op kleurige urn zuil

Op een ochtend stond er plots een oudere heer in mijn atelier. Hij had geen afspraak gemaakt en hij vertelde dat zijn dochter hem de avond ervoor mijn website had gemaild en dat hij die uitgebreid had bekeken. En die ochtend had hij besloten om in de auto te stappen om eens te zien wie ik was en hoe het glas er in het echt uitzag.

Wilt u verder lezen - klik dan hierHart in de urn

Of er ook een hart van glas gemaakt kon worden. Het moest echter wel zo groot zijn dat alle as erin zou kunnen worden gelegd.
Toen ik de familie uitlegde dat het hart dan echt heel erg groot zou gaan worden schrok men want dat was ook weer niet de bedoeling.

Na wat gepuzzel samen heb ik een proef gemaakt door glas in een hart-vorm uit te laten zakken. En dit vond men helemaal geweldig.


Oude urn met nieuwe hartjes

Haar moeder en de oma van haar dochters zat al lang in de urn. Niet de meest mooie urn maar het was nu eenmaal zo. Het crematorium had indertijd weinig andere urnen gehad waar ze uit kon kiezen. Ze stond een beetje te stoffen boven in de kast. Gewoon omdat de dochter de urn niet mooi vond.
Dit vertelde ze tijdens haar bezoek op een open dag. 

Wilt u verder lezen – klik dan hier
Bloemen in de tuin als urn

Meneer kwam op een ochtend samen met zijn buurvrouw naar mijn atelier. Ik kende de buurvrouw omdat ik jaren geleden samen met haar een monument voor haar 1e echtgenoot had gemaakt. Ze had al aan de telefoon gezegd dat ze haar buurman mee zou nemen omdat ze zeker wist dat ik hem zou kunnen helpen.

Wilt u verder lezen - klik dan hierAbstract beeld als urn


Tijdens een zomerse Open-Deur-Dag kwam een familie mijn atelier binnen gelopen. Ze waren aan het fietsen en hadden ergens gelezen dat ik open was voor bezoek. Dus kwamen ze mijn atelier eens bezoeken. Niet dat ze op zoek waren naar iets hoor, ze waren gewoon nieuwsgierig. 

Wilt u verder lezen – klik dan hier

                              De vlinder familie

Mevrouw mailde mij voor een afspraak. Ze wilde graag iets voor haar en haar kinderen laten maken. Een week later, op een woensdagmiddag zaten zij en haar 2 jonge kinderen bij mij aan de koffietafel. 
De kinderen vertelden over hun overleden vader en hoe lief hij altijd was geweest. Vader was gecremeerd en op het crematorium hadden zij gezien dat je de as ook ergens in kon stoppen. Maar alles wat mevrouw op het crematorium had gezien vond ze niet mooi. 

Wilt u verder lezen - klik dan hierUrn zuil met goud druppels

Mevrouw was via een cliënt van haar naar mij doorverwezen. Ze was fysiotherapeut en had met deze cliënt een heel goed contact. Ze had veel met haar kunnen praten tijdens de ziekte van haar moeder. Deze cliënt had een vergelijkbaar verhaal en ze hadden elkaar begrepen. Toen moeder uiteindelijk was overleden had ze een hele lieve kaart van haar gekregen.

Wilt u verder lezen – klik dan hier


Vlinder op driehoek
Het moest zonder meer een vlinder worden. Daar was iedereen het over eens. En de vlinder was gekozen in mijn webshop. Ook daar was geen discussie over. Iedereen wilde alleen de vlinder in het echt zien om te kijken of het beest inderdaad bij hen paste. 

Wilt u verder lezen – klik dan hier


Een strakke urn van blauw glas

Eenvoudig, strak en duidelijk. En in blauwe kleuren. Geen andere materialen dan glas hoefden te worden gebruikt. 
Het moest gewoon een mooi kunstwerk worden en meer niet. Want dit paste bij haar man. De plek waar de urn zou komen was al gekozen en alles in huis was er klaar voor. 

Wilt u verder lezen – klik dan hierUrn met een gekleurde blokkendoos

Zij was een groot kind geweest. Heel volwassen maar ook speels. En ze hield van kunst, met name abstracte kunst. Ik kreeg een hele lijst van kunstenaars die ze goed vond en alles zou in haar urn tot uitdrukking moeten komen. 
Niet haar sterven moest lijdend zijn maar haar leven. Haar leven mocht heel duidelijk tot uiting komen in het verhaal. 

Wilt u verder lezen – klik dan hier
Abstract beeld als urn

Ik had een paar nieuwe objecten gemaakt als proef voor een opdracht en zoals wel vaker gebeurt bij proeven was een object anders uit de oven gekomen dan ik verwacht had.  Ik wist, toen het gebeurde, nog niet wat ik ermee aan zou moeten. 
Dit gebeurt mij wel vaker en ik heb geleerd dat hier altijd een reden voor is. Ik legde het object dus op een plank en wachtte af wat er zou gebeuren.

Wilt u verder lezen – klik dan hier

Urn van vader

Vader heeft al jaren zo’n saaie urn”. Dit zei de dochter tegen mij tijdens een presentatie van mijn werk. “wat kunnen we doen om die urn iets te verfraaien. Ik vind je vlinders zo mooi. Kunnen we daar niets mee? Kan zo’n beest op de urn van mijn vader worden geplakt?” 

Wilt u verder lezen – klik dan hier

Glazen urn met een speelse vogel 

Via mijn webshop kreeg ik een mail van 2 ouders met de vraag of een bepaald object dat zij hadden gezien ook als urn kon worden gemaakt. 
En of ze daarover met mij een afspraak konden maken. 

Wilt u verder lezen – klik dan hierOuders in urn van glas
 
Na een telefonische afspraak zaten de 2 mensen aan mijn koffietafel. Een volwassen broer en zus wilden graag iets voor hun ouders laten maken. Hun vader was een jaar geleden overleden en moeder precies een jaar later. De kinderen waren nog lang niet over hun verdriet heen. 

Wilt u verder lezen – klik dan hier


Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.
Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand. 

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond. 
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie. 

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren. 
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

- Kopieer mijn ontwerpen niet.
- Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
- Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
- Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt. 

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal. 

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.