Een strakke urn van blauw glas

Een strakke urn van blauw glas


Eenvoudig, strak en duidelijk. En in blauwe kleuren. Geen andere materialen dan glas hoefden te worden gebruikt. 
Het moest gewoon een mooi kunstwerk worden en meer niet. Want dit paste bij haar man. De plek waar de urn zou komen was al gekozen en alles in huis was er klaar voor. 

Mevrouw kon haar verhaal heel goed vertellen en het was mij duidelijk dat ze er al veel over na had gedacht. Het was wel  even zoeken maar uiteindelijk vonden we samen ook de juiste vorm.

En dit alles gebeurde binnen 20 minuten nadat mevrouw mijn atelier was binnen gekomen en ze haar 1e kop koffie amper op had.

Ik vroeg mevrouw welke blauwe kleuren bij haar man pasten en haalde mijn ballonnenboek tevoorschijn. In mijn atelier heb ik ruim 7000 kleuren op glasstaal liggen en hangen en de meest gebruikte kleuren zitten als een ballonnetje in een boek. Ik heb meerdere van deze boeken en iedere ballon zit met klittenband vast zodat je er gemakkelijk een kleurtje uit kunt halen. Op deze manier is het voor een familie makkelijker om kleuren naast elkaar neer te leggen en te puzzelen met een harmonie. 

Ik legde dus het boek met blauwe opaal glas ballonnen voor haar op tafel en ze begon direct kleuren uit te zoeken. Het beeld dat ze had werd mij al snel duidelijk. Aqua en zeeblauwe kleuren koos mevrouw uit. 

Toen de kleuren duidelijk waren vroeg ik mevrouw of zij ook een idee had hoe de kleuren vorm zouden krijgen in de urn en ook hier had ze al een idee over. Ik heb die ochtend met mevrouw afgesproken dat zij zelf een voorstel zou maken voor de kleuren en hoe ze zouden lopen. En ook nodigde ik haar uit om samen met mij met het glas bezig te gaan. Samen snijden en samen puzzelen met het glas. Dit is iets dat ik vaker met een familie doe en ik heb gemerkt dat het voor mensen helend kan werken om zelf mee te werken aan het glas. 

Mevrouw heeft dus samen met mij 2 middagen aan de glastafel gestaan en toen was het klaar voor haar. De rest heb ik zelf afgemaakt. En toen het glas uiteindelijk uit de oven kwam heb ik de urn in elkaar gezet. 

Het afvullen van de as heb ik weer samen met mevrouw gedaan. Eerst was ze even stil en daarna begon ze toch te gniffelen. Heel zachtjes zei ze: “en nu ga ik je toch iedere week weer even soppen en afstoffen, net als toen je nog in leven was”.
Ik moest stilletjes met haar mee gniffelen. Het was zo lief.

Het creĆ«ren van deze urn is een bijzondere reis geweest die ik samen met mevrouw heb afgelegd. En we hebben samen het verhaal van hen beide een vorm en kleur kunnen geven. 

Hun verhaal is verteld. 
Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.