Ouders in glas

Ouders in glas

Na een telefonische afspraak zaten de 2 mensen aan mijn koffietafel. Een volwassen broer en zus wilden graag iets voor hun ouders laten maken. Hun vader was een jaar geleden overleden en moeder precies een jaar later. De kinderen waren nog lang niet over hun verdriet heen. 

De dochter vertelde dat ze het er heel moeilijk mee had. Ruim een jaar geleden was ze nog een kind met ouders geweest. Een volwassen kind met eigen kinderen maar toch, ze was kind van haar ouders geweest. En ze kon naar haar ouders op bezoek en voor hen zorgen zoals zij altijd voor haar en haar broer hadden gezorgd toen ze nog klein waren. En nu, nu waren ze officieel wezen. Geen ouders meer om naar toe te gaan. 
Op dit moment waren ze samen het ouderlijke huis aan het opruimen. Ook eigenlijk iets vreselijks. Alles opruimen wat hun leven had getekend. Beslissen welke dingen ze wel en niet zouden bewaren. Alles wat de ouders in hun leven hadden verzameld moesten zij en haar broer nu doorzoeken en beslissen wat zou worden opgeruimd en weggedaan. Het was te veel, veel te veel. 

Moeder had geen tijd gehad om iets met de urn van vader te doen dus vader had eerst een hele tijd in het crematorium gestaan en daarna in de boekenkast bij moeder. Tussen zijn eigen boeken, dat had moeder fijn gevonden. 
Op het laatst van haar leven had moeder gezegd dat de kinderen hen beide maar moesten uitstrooien maar dat wilde ze niet. Dit konden ze ook niet want dan was er echt niets meer. Nee, ze wilden moeders wens wel respecteren maar nu nog niet. eerst wilden ze hen een aantal jaren in een mooie urn hebben staan zodat ze er langzaam afscheid van konden nemen. De dochter zei een beetje lachend “pas als ze ons in de weg gaan staan worden ze uitgestrooid. Pas als we ze niet meer willen zien”. Ook ik kon lachen bij die opmerking. Zo passend en kloppend. 

Het zouden dus 2 urnen worden die heel duidelijk symbool zouden staan voor de ouders. Niet abstract maar juist heel figuratief. En het mochten heus wel urnen zijn. Dus duidelijk herkenbaar als urn. De urnen zouden ieder half jaar van het ene huis naar het andere gaan. De ene kerst bij de dochter en de andere bij de zoon. Zo was het ook in het leven van de ouders gegaan. Ze hadden de feestdagen altijd samen gevierd en zouden dat ook in de toekomst blijven doen. 

Toen ik tijdens het gesprek de mogelijkheid opperde om op iedere urn een gezicht te zetten waren de kinderen even stil. Niet herkenbare gezichten maar een klein beetje abstract. Echter wel heel duidelijk herkenbaar als man en vrouw. En in de gezichten zouden we dan herkenbare kleuren of een vorm zetten. 

Broer keek zijn zus aan het beide schoten in de lach “vader moet dan een pet op” zei de zoon “en moeder moet haar rode haar weer terug krijgen” grapte de dochter. 

En met die 2 opmerkingen ben ik ontwerpen gaan maken. Vader in heel rustige blauwe kleuren want dat waren altijd zijn lievelingskleuren geweest. En zijn pet heeft hij op het hoofd. 
En moeder heeft weer rood haar gekregen en kijkt bedachtzaam uit haar ogen. 

De as is in een urn van mondgeblazen glas gelegd en de koppen zijn daarop verlijmd met behulp van de speelse bloem die als kraag dient. De bloem staat symbool voor de tuin waar ze beide zo van hielden. 

Het verhaal van dit gezin is verteld. 
Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie
Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.