Urn met een gekleurde blokkendoos

Urn met een gekleurde blokkendoos

Zij was een groot kind geweest. Heel volwassen maar ook speels. En ze hield van kunst, met name abstracte kunst. Ik kreeg een hele lijst van kunstenaars die ze goed vond en alles zou in haar urn tot uitdrukking moeten komen. 
Niet haar sterven moest lijdend zijn maar haar leven. Haar leven mocht heel duidelijk tot uiting komen in het verhaal. 
De vraag van de familie was voor mij als kunstenaar een hele uitdaging.

De hele familie zat bij mij aan tafel te vertellen over dochter en zus. Enthousiast herinneringen ophalen en verhalen vertellend. Ik kreeg een redelijk beeld van de vrouw waar we voor samen waren. 

De urn zou bij de ouders in huis komen te staan en als de ouders er niet meer zouden zijn zou de urn ieder half jaar naar één van de broers en zussen gaan. 
Op mijn vraag hoe de familie zich de urn voorstelde keek men een beetje verdwaasd. Ik was toch de kunstenaar en ik zou toch bepalen hoe de urn eruit zou komen te zien? Zij zouden alles mooi vinden zolang het maar kleurig en abstract was. 

Voorzichtig legde ik hen uit dat ik niet zo werk. De basis wil ik toch echt samen met de familie bepalen. Ik liet de familie de verschillende mogelijkheden voor een sokkel zien, want dat het een sokkel met glas zou worden was mij al duidelijk. Steen, graniet, hout, glas, RVS. Men bekeek alles en keek toen weer naar mij. Wat ik dacht dat het beste bij dochter en zus paste. Ik wees de RVS urn aan en de kinderen knikten beamend. Ja, dat vonden zij ook. Het strakke van het RVS paste heel goed. en de oudste zus merkte op dat hun zusje vaak oorbellen van RVS had gedragen en dat zij het materiaal dus heel passend vond. En toen knikten de ouders ook. RVS zou het dus worden. 

In de weken na hun bezoek heb ik veel heb ik geschetst en nagedacht. En uiteindelijk kwam er een abstracte houten blokkendoos uit, uitgevoerd in de kleuren van haar lievelingsschilderij. De basis van de blokkendoos staat symbool voor haar speelsheid. En de blokkendoos is zo geabstraheerd dat enkel degene die het weet alle blokken ook ziet liggen. ieder blok heeft een andere kleur en staat voor een deel van het leven dat is geleefd. Op deze manier is de blokkendoos het verhaal van het leven. Kleurig en spontaan staat het glas schijnbaar wankel op de urn. Dit is echter schijn. 

Samen met de ouders, broers en zussen heb ik de urn op een zaterdagmiddag gevuld en op de sokkel van graniet vast gemaakt. De broers hebben de urn naar de auto getild en later bij de ouders in huis op haar definitieve plek gezet. 

De familie is tevreden en het verhaal van dochter en zus is in kleuren vastgelegd. Ze kunnen nu nog steeds over haar vertellen door de kleuren die in haar urn zijn vastgelegd. 

Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.