Abstract beeld als urn

Abstract beeld als urn

Ik had een paar nieuwe objecten gemaakt als proef voor een opdracht en zoals wel vaker gebeurt bij proeven was een object anders uit de oven gekomen dan ik verwacht had.  Ik wist, toen het gebeurde, nog niet wat ik ermee aan zou moeten. 
Dit gebeurt mij wel vaker en ik heb geleerd dat hier altijd een reden voor is. Ik legde het object dus op een plank en wachtte af wat er zou gebeuren.

Een paar weken later kwam er een echtpaar in mijn atelier. Spontaan en onaangekondigd. Ze hadden mijn website gevonden en er op rond gekeken. En ze hadden ook gezien dat ik in een heel mooi fiets gebied woon dus op een zonnige ochtend waren de fietsen achterop de auto gezet en zijn ze naar Oldenzaal gekomen om te fietsen en mijn atelier te bezoeken.

Mevrouw keek na het 1e kop koffie rond en ontdekte het afgekeurde object. Ze was stil, pakte het object en vroeg aan mij “wat is dit, voor wie is dit”. En toen wist ik waarvoor het object was ontstaan.

Het bleek dat haar schoonmoeder een paar maanden daarvoor was overleden. En ze had altijd een heel goed contact met haar schoonmoeder gehad. Voor haar was ze een echte moeder geweest. En moeder hield van Finse kleding. Ze gingen ook altijd naar Scandinaviƫ toe.

Moeder hield van de grilligheid van het landschap en de puurheid van de bewoners. 
Moeder was gecremeerd en de urn stond nog steeds in het crematorium opgeslagen. De familie wist gewoon nog niet wat ze met de as wilden doen. Dit dus tot mevrouw het blauwe object vond. 

Meneer heeft foto’s van het blauwe object genomen en we hebben afgesproken dat beide het naar de andere familieleden door zouden geven. En als iedereen het ermee eens was zouden ze terugkomen om samen met mij verder te puzzelen met het object en hoe hier een passende urn van te maken zou zijn. 

Het duurde daarna een hele tijd voor men weer contact opnam. En ik was eigenlijk al vergeten welke afspraak we hadden gemaakt. Mevrouw echter niet. 
Op een herfstige middag kwam ze weer samen met haar man naar Oldenzaal en hebben we de urn afgemaakt. 

Een deel van moeder is op vakantie door de oudste zoon in Finland uitgestrooid. En het andere deel is uiteindelijk in een sokkel van graniet gezet met de grillige blauwe object erboven op. 
Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.