grafmonument met blank glas

Kunst in helder blank glas voor op het graf


Blank glas is niet gekleurd, doorzichtig, transparant en helder. Het licht valt altijd door het glas heen waardoor de omgeving mee werkt in het uiteindelijke geheel.

Blank, niet gekleurd glas dus, kan op een aantal verschillende manieren worden uitgevoerd.
Op deze pagina laten wij u een aantal voorbeelden zien van de verschillende mogelijkheden.Eenvoudig glas in een eenvoudig monument

Op een ochtend belde een steenhouwer of hij een familie naar mij door kon sturen. Ze zaten op dat moment bij hem en hij kwam er niet verder mee. De basis van het monument was al uitgezocht maar ze wilden een glasplaat. en daar hield het voor hem op want wat de familie wenste begreep hij niet. Dus had hij hen gezegd dat hij met de expert zou bellen

Wilt u verder lezen - klik dan hier

Glasmonument Jan

Het monument Jan dat u hier ziet heeft 2 glasplaten. De linkerplaat is lichtblauw fusing glas en helemaal leeg. Het geeft rust.

De rechter plaat is dik blank helder glas. Hierop staat de naam in glasletters. Simpel en eenvoudig.

En 2 kleine kindjes. Heel strak gezandstraald.

Het monument verteld heel veel. En laat ook veel te overdenken over.Een grafsteen voor Anne met glas letters

De staande glasplaat van Anne is gemaakt van helemaal helder doorzichtig glas.

De naam is gemaakt van glasletters en is samen met het kruis op de glasplaat verlijmd. Door het heldere glas zie je alles. De omgeving werkt mee in de uitstraling van geheel.

Het gaat voor de familie om het kruis. En ook haar naam mag "zweven" in de lucht. 
Doorzichtige glasplaat met blauw liggend glas

De familie had een monument in mijn boek gezien. En zoiets wilden zij ook. Maar dan anders.
Samen zijn we aan het puzzelen gegaan hoe “anders” eruit zou moeten zien.

Het kernwoord was eenvoud. En dat is het geworden. Een eenvoudige staande glasplaat van doorzichtig blank glas op een liggende glasplaat van kobalt blauw glas. Beide glasplaten zijn aan de zijkant ruw gehakt.
En er is een ruim tuinvak voor de plantjes.

Vlinder met een blanke naam plaat


Op een ochtend ging de telefoon. De meneer vertelde dat hij al uitgebreid op mijn website had gekeken en een afspraak wilde maken voor het ontwerpen van een grafmonument voor zijn overleden partner.
Meneer gaf de indruk dat “het nu eens een keer klaar moest zijn” en we hebben voor de dag erna in mijn atelier afgesproken.

Bent u benieuwd hoe het verhaal verder gaat – klik dan hier

Regenboog tegen melkglas als grafsteen


Op een ochtend belde een mevrouw voor een afspraak. Ze vertelde dat we al eerder hadden samen gewerkt maar dat ze zich voor kon stellen dat ik mij niet iedereen kon herinneren. Ik moest even heel goed nadenken maar toen ze het jaartal zei kwam de informatie weer boven. We hadden samen aan het monument voor haar broer gewerkt.

wilt u verder lezen; klik dan hier


Glasplaat van ruw mat glas


Vader had ooit zelf een cursus fusing gevolgd en de kinderen vroegen zich af of de kleine objectjes ook een plek konden vinden op het monument.
De keuze van een eenvoudige strakke steen was al snel gemaakt.

De puzzel van de staande glasplaat was iets anders. Op ieder voorbeeld dat ze zagen was wel wat aan te merken. Te druk, of te rustig, te kaal of juist te speels.
Uiteindelijk is er gekozen voor een strakke dikke float glasplaat die in de oven is een lichte structuur heeft gekregen. Met een ruw gehakte rand aan de bovenzijde en de zijkanten.


Vier vliegende vlinders in het grafmonument

Meneer had de afspraak via de mail gemaakt. Hij schreef dat zijn vrouw eraan toe was om met het grafmonument voor hun zoon bezig te gaan dus hij wilde graag wat van mijn tijd om alles goed door te spreken. Zijn vrouw had al wat ideeën voor het monument dus veel tijd hoefde het niet te nemen. 

wilt u verder lezen – klik dan hier

Vlinder in hart

Moeder wilde een kleine roze vlinder. Maar erop verlijmd vond ze niet mooi. Hij moest uit het hart vliegen, dat vond ze mooi maar hij moest wel in de glasplaat blijven zitten want anders was het niet praktisch met het schoonmaken.
Dus heb ik haar het hart zelf lagen tekenen. En samen zijn we met de vlinder aan het werk gegaan.

Uiteindelijk is het een ronde glasplaat geworden en het hart is erin gezandstraald. Heel subtiel en zacht.

Structuren in helder glas 

De twee oudere dames probeerden mij onder de koffie uit te leggen wat ze precies voor hun overleden broer wilden hebben. Voor mij was het heel bijzonder om een tweeling van ruim 65 jaar oud te zien overleggen want het leek wel alsof ze dit deden zonder veel woorden te gebruiken.

Wilt u verder lezen – klik dan hier
Regenboog als grafsteen

De dame aan te telefoon had mij verteld dat ze graag met haar cliënt, een oudere meneer, wilde langskomen. De vrouw van meneer was enkele maanden ervoor overleden en hij wilde iets bijzonders voor haar maken. 

Een week later kwamen beide mensen mijn atelier binnen gewandeld.

wilt u verder lezen – klik dan hier
Frank en zijn vlinder als grafkunst


Frank wilde graag een eigen vlinder. En deze kreeg hij. Een mooie blauwe wegvliegende vlinder.

En zijn naam in zijn eigen handschrift geschreven en, net als de vlinder, op de letterplaat van blank fusing glas verlijmd.Monument voor een bijzonder mens

Hij was heel kleurrijk, en warrig ook. Weinig structuur kende hij. Tenminste, dat vond zijn broer. De overleden broer zou het er natuurlijk niet mee eens zijn geweest.

Hij was heel goed in zijn werk geweest en dat was het bijzondere aan zijn broer. Privé was het lang leve de lol en in zijn werk geconcentreerd, geduldig en met oog voor detail.

Wilt u verder lezen – klik dan hier

Grafkunst met een rode roos

Mevrouw belde voor een afspraak. Haar moeder was overleden en zij en haar zussen wilden iets moois voor hun moeder laten maken. Ze wilden graag langskomen om de mogelijkheden te bekijken. Of het ook op een zaterdag kon?

Na wat zoeken in alle agenda’s werd er een zaterdag ochtend uitgekozen en de betreffende ochtend kwamen 3 lang volwassen vrouwen mijn atelier binnen gelopen.

wilt u verder lezen – klik dan hier
De zon in het water, glas voor de grafsteen

Het liggende deel zou de warmte van de zon mogen uitstralen. Maar niet het staande deel want dit zou teveel aandacht op de begraafplaats trekken.

Het staande deel werd uiteindelijk in blank fusing glas gemaakt. met heel veel luchtbelletjes omdat dit kristal effect zo mooi bij moeder paste.

Palmbladeren met een abstract hart

Een hart van wit glas, dat moest het worden van de familie. Ik probeerde hen uit te leggen dat wit glas eigenlijk kleurloos is maar dit bleef niet hangen.

En het hart is een beetje anders geworden omdat men uiteindelijk toch besloot het allemaal wat abstracter te maken.

En een paar grote palmbladeren in het tuinvak. Als herinnering aan waar vader ooit was geboren en opgegroeid.
Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.


Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

- Kopieer mijn ontwerpen niet.
- Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
- Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
- Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.