urn monument met een glazen symbool

INLEIDING

Vrijwel ieder mens heeft een symbool dat op de juiste wijze “het grote missen” verwoord.

De mogelijkheid om dit symbool daadwerkelijk in vorm en kleur uit te beelden en een plek te geven in het urn monument is voor veel mensen een grote stap voorwaarts in het verwerkingsproces.

Samen met u ga ik zoeken naar de juiste verbeelding om zo een plek te creëren waar u zichzelf kunt zijn en weer even samen met uw geliefde bent.


Blauw vrouwen figuur in glas kunst


De man aan de telefoon wilde graag een afspraak maken. Met zakelijke stem vertelde hij dat zijn vrouw enkele maanden ervoor was overleden en dat hij had gehoord dat ik bijzondere urn monumenten maakte. Meneer wilde graag met zijn kinderen langskomen om kennis te maken voor hij de opdracht aan mij gaf. 

wilt u verder lezen - klik dan hier

Glas ballon tegen de steen 

Op de begraafplaats mochten alleen maar staande stenen komen. en ook de steensoort was helemaal voorgeschreven.

En toch wilde ze er subtiele kleur op. niet te bont, niet te schreeuwend. Op de uitvaart hadden ze allemaal ballonnen in hart vorm opgelaten. En hier hebben we dus voor gekozen. 2 ballonnen in een hart, symbool voor moeder en zoon.Strakke regenboog op urnsteen

Meneer belde mij omdat de uitvaartondernemer mijn naam had doorgegeven. Hij had op de website gekeken maar nergens dat gezien wat hij graag wilde. Alles wat zo “druk en bont”.
Zijn vraag was of ik ook een rustige regenboog kon maken en toen ik vertelde dat dit kon hebben we een afspraak gemaakt. 
wilt u verder lezen – klik dan hier

3 ballonnen van glas op glazen steen

Ballonnen, het moesten ballonnen worden die opgelaten waren. Wegvliegende ballonnen. En de kleur van de glasplaat moest blauw zijn, en doorzichtig. Het was helemaal niet erg dat de achterkant er doorheen zou komen.

Wilt u verder lezen - klik dan hierBlauwe bloem van glas als urn steen


Hij hield van bloemen. En van blauw. Alles tijdens de uitvaart was blauw geweest. Tenminste zover als ze konden gaan. Want blauwe rozen waren nu eenmaal niet te krijgen.

Het urn monument moest dus ook blauw worden. Maar hoe?? Daar hadden ze geen enkel idee bij.

Wilt u verder lezen - klik dan hier 


Speelse regenboog van glas op urnsteen

Op het internet had  het gezin gezocht naar een regenboog van glas en via Google-afbeeldingen waren ze op mijn website terecht gekomen. En die ochtend vond ik in mijn mailbox een bericht dat om 1 uur ’s nachts was verstuurd. In hun mail vroegen ze om aanvullende informatie over mijn regenbogen omdat op mijn website stond dat ik hier een aparte PDF van heb.

Wilt u verder lezen - klik dan hier

Grafkunst met een rode roosDe telefoon ging en nadat ik had opgenomen zei de stem aan de andere kant “hallo Met Niek, ik weet niet of u mij nog kent maar jaren geleden heeft u het graf van mijn broer gemaakt”.
Ik zat direct weer terug in het verleden. Niek en zijn tweelingbroertje - en de ouders; hoe kon ik ze ooit vergeten.

wilt u verder lezen – klik dan hier.Eigen getekende papavers

Zijn vrouw was overleden en gecremeerd. En nu wilde hij graag een monumentje voor haar laten maken. Maar hij wilde wel dat het gemaakt zou worden zoals hij dat wilde. Met dit verhaal belde meneer mij op. hij benadrukte heel duidelijk dat hij zijn eigen ideeën had en niet zat te wachten op een kunstenaar die haar eigen ding deed.

Wilt u verder lezen - klik dan hier
Speelse abstracte bloemen als grafkunst

Speelse en abstracte bloemen. Gekleurde bloemen. En niet  direct duidelijk tot welk type ze behoren. De kleuren vertellen het gevoel dat verteld mag worden.

En geen bloem is “heel”. Iedere bloem loopt van het glas af waardoor de toeschouwer zelf kan bedenken hoe de rest eruit ziet.Gebroken hart van glas op de urnsteen

“Verkoopt u ook was hier in het atelier staat” vroeg de man die op bezoek was. Hij was door vrienden van hem meegenomen naar mijn atelier en ze bekeken alles heel rustig. Ik krijg deze vraag wel vaker en beantwoord hem altijd met dezelfde woorden “alle objecten zijn met een bepaalde reden gemaakt.

wilt u verder lezen – klik dan hierWitte roos als urn steen

De familie wilde graag een witte roos. Het geheel moest echter wel strak en modern zijn. En er zou voldoende ruimte voor de tekst moeten zijn.
Op deze wensen ben ik aan het tekenen gegaan en de familie heeft uiteindelijk deze roos uitgekozen. Een witte roos, gezet in een blank, doorzichtige omgeving waardoor het lijkt alsof de roos alleen staat.


Hart in rood glas

Meneer kwam in mijn atelier met een heel andere boodschap. Hij moest bij mijn buren zijn om iets te repareren maar zij waren er niet. Ik wist dat zij snel terug zouden zijn dus bood ik meneer een kop koffie aan om even te wachten. Ik merkte dat hij heel stil was geworden toen het tot hem doordrong wat er in mijn atelier te zien is.

Wilt u verder lezen - klik dan hier
Papavers in urn monument


Kleine papavers die aan de weg staan. Ze wuiven naar je. Je wordt uitgedaagd te kijken.

Wat vertellen ze je.
En je gaat verder en blijft er over nadenken.
En dit is zoals het hoort.


Vogel van glas 

Een vogel moest er in komen. Een vogel die als het ware weg zou vliegen. Een heel duidelijk symbool voor het wegvliegen van hun zus.

Wilt u verder lezen - klik dan hier

Kruis van glas

Meneer mailde mij voor een afspraak om de urnsteen van zijn opa door te spreken. Ik had al eerder met zijn vrouw contact gehad schreef hij. Ik had hen maanden ervoor met spoed een blauw kruis opgestuurd en het was slordig van hem en zijn vrouw geweest om daarna niets meer van zich te laten horen. Dat wilden ze nu goed gaan maken.

wilt u verder lezen – klik dan hier


kleine papavertjes in glas als grafkunst

Een klein urnsteentje voor vader en moeder. Er is geen tekst nodig om het verhaal te vertellen. Voor de kinderen niet.

Alles is goed, 2 bloemen en 2 zuilen. En ze staan op 1 glasplaat en 1 liggend dekplaatje. De ouders en het gezin hebben een kleur en vorm gekregen.
De ondergaande zon op een urnsteen


Een ondergaande zon zou het moeten worden. Maar wel een mooie volle zon. En zoveel mogelijk glas. Geen akelige zwarte steen dus.

Er zijn een aantal ontwerpjes gemaakt en mevrouw heeft de voor haar mooiste uitgekozen. En de bevestiging van het glas is niet zichtbaar maar wel deugdelijk.

Anders dan anders

De zussen wilden iets totaal anders voor hun kleine zusje. Geen standaard steen want dit klopte niet, ook geen rechthoek of vierkante steen maar anders. Ze wilden het graag eens met mij doornemen en bekijken welke ideeën ik zou hebben bij hun verhaal.

wilt u verder lezen – klik dan hier

Bloementuin in glaskunst

“We willen graag wat speciale bloemen voor het graf voor mijn moeder. We kunnen echter op dit moment geen keuze maken want de lijst is te lang.” Dit vertelde de jonge vrouw die ik aan de telefoon had. Ik nodigde haar uit om naar mijn atelier te komen en ruim een week later zat ze aan mijn koffietafel.

Een lievelingsbloem maken is telkens weer een echte uitdaging. 

wilt u verder lezen – klik dan hier

Voor altijd in ons hart als urn monument

“Een hart in passende kleuren gezet tegen een blanke glasplaat waar de kleine tekst die alles zegt is gezandstraald”.
Mevrouw wist precies wat ze wilde. Er was al van alles bestudeerd en bekeken en veel was afgevallen. Uiteindelijk bleef dit over.

wilt u verder lezen – klik dan hier


Tulpen als lievelingsbloem


De familie kwam als geheel binnen. Alle 6 kinderen in harmonie bij elkaar. Ze duwden met liefde vader in zijn rolstoel naar alle voorbeelden die te zien waren.
Toen de koffie was ingedaan was het idee al snel duidelijk.
Tulpen, veel tulpen moesten er op komen. Hier was moeder gek op geweest.

wilt u verder lezen - klik dan hier


Paars glas hart voor de urn steen


Het hart is in roze en lila tinten uitgevoerd. Er zit een duidelijke symboliek in.
Een hart met een duidelijke eigen identiteit.

Het hart is samen met een moeder gemaakt en deze kleuren komen het dichtste bij het gevoel van het grote missen.
Lieveheersbeestjes van glas

2 kleine lieveheersbeestjes in fusing glas. Een eenvoudig en mooi symbool.
In dit urnmonumentje zijn de lieveheersbeestjes gekozen om heel duidelijk te maken waar de overledene voor stond.
Respect voor de medemens.


Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.
Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.


Verzoek

 In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.
Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:
 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.
Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.
De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

- Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
- En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.
- Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
- Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet         meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.
- De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende           wordt nu ouder en de geliefde nooit meer. Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.
- Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt,        die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee        lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of      zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.


Bel of mail Brenda gewoon voor meer informatie
brenda@glazeniers-glaskunst.nl
of 06-19195562