Glazen vogel op de urn steen

Glazen vogel op de urnsteen 

Op een ochtend in mei opende ik mijn mailbox en vond ik een email die om 1 uur ’s nachts was binnen gekomen. De schrijver (ik kon niet herleiden of het een man of een vrouw was) vroeg mij of ik ook glasobjecten op maat maakte. De zus was na een lang ziekbed overleden en de familie wilde iets aparts voor haar laten maken. 

Mijn antwoord was kort en snel; ja ik maak voornamelijk maatwerk en het handigste zou zijn dat ze mij zou bellen om over en weer meer informatie te geven. 

Na een uur belde mevrouw al en ze begon te vertellen over haar grote zus. Een lieve vrouw die altijd midden in het leven had gestaan. Een echte liefde was ze nooit tegen gekomen dus ze was nooit getrouwd en had nooit samengewoond. Ze had echter vol van het leven genoten als ik begreep wat mevrouw hiermee bedoelde. We moesten samen grinniken om haar uitdrukking want ik begreep heel goed wat hiermee werd bedoeld. 

De grote zus had een goede baan gehad waarvoor ze de hele wereld overvloog en als ze thuis was, was ze ook echt thuis. De neven en nichten vonden het logeren altijd heerlijk want ze werden altijd verwend. Zoals de dochter van mevrouw ooit eens had verteld toen ze aan haar tante vroeg waarom ze zelden nee zei op een vraag: “ik ben jullie tante, ik hoef jullie niet op te voeden, alleen maar te verwennen. Jullie ouders ruimen mijn gedrag maar weer op.”

Een echte suikertante was ze geweest en de grote vertrouwenspersoon van de neven en nichten. 

En toen werd zus en tante ziek. Eerst negeerde ze haar ziekte. Ze ging gewoon door met haar drukke baan en deed net alsof er niets aan de hand was. De familie weet tot op de dag van vandaag niet of de grote zus het negeren bewust deed of als een struisvogel handelde. “ze hield wel veel van Australië en struisvogels” vertelde mevrouw mij met een glimlacht in haar stem. 

Ze ging door tot het niet meer ging en toen viel ze er letterlijk bij neer. Na onderzoek bleek dat de kanker al door heel haar lichaam zat en er niets meer aan te doen was. 

“De diagnose was direct U bent uitbehandeld” vertelde mevrouw. Ze was met haar zus meegegaan naar het ziekenhuis omdat twee meer horen als één. De prognose was ook niet zo goed; nog een paar maanden misschien als het meezat maar vermoedelijk korter. 

Het bleek korter te zijn. 

Na 3 dagen had mevrouw, in overleg met de andere zussen besloten om haar grote zus in huis te nemen en te gaan verzorgen. “Het leek alsof ze na de diagnose alle levenslust liet gaan en zich helemaal neerlegde bij haar lot, Alsof ze het leven losliet”. 

Op een nacht toen haar zus heel onrustig was had mevrouw naast haar bed gezeten en hebben ze een fijn gesprek gehad. Mevrouw had over haar gevoel kunnen praten en haar onmacht over de situatie kunnen uiten. Ze heeft haar zus kunnen vragen waarom ze het op had gegeven om tegen de ziekte te strijden. 

“ik vroeg haar waarom ze niet langer bij ons wilde blijven. Waarom ze niet tegen de ziekte streed. Mijn zus antwoorde dat ze haar sterven niet als een einde zag maar gewoon weer als een nieuwe reis naar een nieuwe bestemming. Een land waar ze nog nooit eerder was geweest. Ze wilde straks weer op het vliegtuig stappen en de wolken invliegen. Ze vertelde dat onze ouders haar in ieder geval op het nieuwe vliegveld zouden opwachten. Daar was ze zeker van. Ze keek met vreugde uit naar dat moment.”

We waren allebei even stil nadat mevrouw dit had verteld. Ik vond het jammer dat ze op dat moment niet in mijn atelier was zodat ik haar de doos met tissues kon aanreiken. Ze had ze absoluut nodig. 

Ruim een week nadat de zussen dit gesprek hebben gehad gleed de grote zus weg uit hun leven. Alle vijf zussen waren die middag erbij geweest en ze hebben haar allemaal een goede reis kunnen wensen. De hele familie had er vrede mee en ze konden troost halen uit de gedachte dat hun zus naar de ouders ging. 

Op de rouwkaart hebben ze haar een hele goede reis gewenst en op de uitvaart droeg de hele familie de KLM kleuren. Op haar kist hebben ze een vliegtuig geschilderd en heel, heel veel wolken. 

En nu was iedereen eraan toe om met het urngraf bezig te gaan. De grote zus had de familie duidelijk gemaakt dat ze wat haar betreft haar wel mochten uitstrooien maar dat wilde niemand, met name de neven en nichten niet. Ze wilden een duidelijke plek waar ze even naartoe konden gaan. 

“Wat heel bijzonder is Bren, is dat mijn zus alle neven en nichten als erfgenaam heeft aangewezen. We wisten niet dat ze echt heel veel verdiende en dat ze weinig uitgaf. We schrokken best wel toen we hoorden hoeveel geld ze op de bank had staan. Volgens mij kan iedereen nu een huis kopen of in ieder geval een goede hypotheek nemen. Heel bijzonder hoor. “

De overleden zus was dus inderdaad heel gek met iedereen geweest. 

Een paar weken later is mevrouw samen met haar zussen naar mijn atelier gekomen en hebben we een aantal schetsen doorgenomen die ik ondertussen gemaakt had. Het resultaat is een tijd later op een vrijdagmiddag door de steenhouwer geplaatst. De hele familie, zussen, partners kinderen en kleinkinderen waren erbij toen de asbus in de kelder werd geplaatst. 

Er is gekozen voor het ontwerp met de abstracte vogel in de KLM kleuren. Heel eenvoudig en weinig franje. En zit de vogel op de paal of is hij aan het stijgen of landen. Daar mag iedereen een eigen verhaal bij hebben. Tot slot

In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.

Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.


PDF informatie

Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe. 

Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier PDF


En als laatste:

Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust Beeldrecht. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.

Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier werkwijze 

Atelier Het Glazen Nest

Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal

T: 0541-533476

M: 06-19195562

E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl

Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.
Tot slot

In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen van de afgelopen 20 jaar. Iedere vraag mag u mij ook mondeling stellen. Kom gewoon een keer naar een Open Deur Dag die iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand is. 


En als uw vraag hier niet bij staat, stel hem mij dan gewoon. Bel of mail mij op 06-19195562 of Brenda@glazeniers-glaskunst.nl

Ik zal uw vraag dan beantwoorden en hem direct ook op deze pagina plaatsen zodat ook andere mensen hier wat aan hebben.