Lieveheersbeestje in glas

Lieveheersbeestje in glas


Het lieveheersbeestje klimt op de trap naar boven. Heel symbolisch. En er is een kleine tekst die geschreven is in het eigen handschrift. Heel persoonlijk en klein.

Het verhaal van deze glasplaat is een heel persoonlijk verhaal. Het verhaal van mijn kinderen. 

Jaren geleden wilde ik een voorbeeld glasplaat maken voor een expositie. Er zouden de diverse technieken in moeten komen en ik had een lijstje gemaakt wat ik er allemaal in wilde hebben. ’s Avonds onder het eten vertelde ik over mijn puzzel en toen begon het bij de kinderen te “stromen”. Net als ik vaak bij mijn families zie gebeuren. 

De jongste zei, “er moet een liefbeestje in op een blaadje” 
en daarna de 2e “nee joh, hij moet naar de hemel lopen”
3e “en hoe loopt het liefbeestje dan naar de hemel”
1e  “via een trap. Mam kan toch een trap maken”
2e “maar dat klopt toch niet. dan kan toch niet”
3e “mam kan geen vleugels in glas maken hoor. Dat klopt niet”

En toen kwam ik er doorheen. Een liefbeestje op een trap. Dat leek mij wel een hele goede uitdaging. 

En toen ik mijn kinderen vroeg naar een passende tekst zei de oudste spontaan “up up up, the stairs we go..”
En de anderen moesten heel hard lachen. En omdat ze hier allemaal zoveel plezier om hadden heb ik deze tekst uiteindelijk ook gebruikt. 

En voor wie deze tekst niet herkent, het is een zinnetje uit de Lord of the Rings boeken van Tolkien. En mijn kinderen zijn hier hele grote fans van. 
Dat was zo toen ze klein waren en dat zijn ze nu nog steeds. 

Het verhaal van mijn gezin dus. En ook sprekend voor de manier waarop ik vaak met een familie werk. Met name als er jonge kinderen meewerken. 

Het lieveheersbeestje is dus van fusing glas gemaakt en is aan de voorzijde op de glasplaat verlijmd. Het trapje is aan de achterkant “negatief” gezandstraald. De glasplaat krijgt dus een matte uitstraling. Dit wordt vaak “melkglas” genoemd. 

De tekst is weer aan de voorzijde gezandstraald en ingekleurd. 

De glasplaat staat nog steeds in mijn atelier en wordt vaak als voorbeeld gebruikt. En als ik een presentatie of een lezing geef neem ik hem altijd mee. Ik kan het verhaal erachter vertellen en het staat symbool voor liefde en aandacht. 
En de tekst is veelomvattend; de lezers van Tolkien herkennen de zin direct. En voor de  niet lezers is het gewoon een mooie passende zin. 

Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.