Kruis van glas

Kruis van glas


Meneer mailde mij voor een afspraak om de urnsteen van zijn opa door te spreken. Ik had al eerder met zijn vrouw contact gehad schreef hij. Ik had hen maanden ervoor met spoed een blauw kruis opgestuurd en het was slordig van hem en zijn vrouw geweest om daarna niets meer van zich te laten horen. Dat wilden ze nu goed gaan maken. Na wat over en weer gemail kwamen we tot een dag waar iedereen op kon en die middag kwamen de man, zijn vrouw en zijn ouders mijn atelier binnen gelopen.  

Ik had mijn aantekeningen over het blauwe kruis dat ik ze indertijd had gestuurd erbij gepakt en mijn geheugen opgefrist. Het kruis was door zijn vrouw voor de uitvaart bij mij opgevraagd. Ik had het de dag van het overlijden van opa opgestuurd. Het kruis was tijdens de dagen van afscheid  bij vader en opa geweest en daarna had oma het kruis thuis gehad. Oma was er nu aan toe om het weer aan opa terug te geven. 

Opa was gecremeerd en had de afgelopen maanden bij oma in huis op het dressoir gestaan. Ze had hem regelmatig een borreltje gegeven en een doekje over zijn hoofd gehaald. En het kruis had naast zijn urn en foto gelegen. De familie kon er lachend over vertellen. 

Oma was er nu aan toe om opa naar zijn volgende flatje te brengen maar haar zoon vond dat zijn vader meer verdiende dan een klein flatje. Het mocht ook een klein vrijstaand huisje worden. En weer moest iedereen enorm lachen om de beeldspraak. Ja, ze waren het er allemaal over eens dat opa een eigen vrijstaande woning zou krijgen. Ze hadden hem zelfs al uitgezocht. 

De zoon vertelde dat zijn moeder bezwaar had gehad tegen de woning maar dat was uit financieel oogpunt geweest. Hij en zijn zoon hadden even overlegd en toen samen tegen zijn moeder gezegd dat zij de kosten van vader en opa’s woning zouden dragen. En ook de kosten van de steen. Ze hadden beide een goede baan en dan vielen de kosten best nog wel mee. 

Het blauwe kruis had voor de hele familie veel waarde kregen en moest absoluut op de liggende steen een plek krijgen en toen de schoondochter met een glazen letter in mijn atelier vond en dat op tafel legde moesten ze allemaal even heel goed kijken. En daarna hoefde enkel de kleur te worden uitgezocht.

Ik heb de naam van opa samen met vader en zoon gemaakt. Het was voor hen zeer inspannend maar ook goed. Na 1 middag van zagen en slijpen echter vonden ze het goed dat ik de rest van het glas af ging maken. 

Het kruis heeft een plek gekregen op de urn tegel. Samen met de naam van opa in grote glazen letters.

Hun verhaal heeft een kleur en een vorm gekregen.
Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren. Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouder en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.