grafmonument voor een kind

In een monument voor een kind wil je alles zetten wat je voelt. Je verdriet, het missen, de leegte.
Alles en nog veel meer.
Zelfs de grootste steen is te klein om je gevoel te verwoorden.

Samen met de ouders ga ik zoeken naar de juiste vorm, de beste symbolen en de mooiste kleuren om dit gevoel van het grote missen te vertalen in iets tastbaars.
Het verdriet geven wij samen vorm.Roze hart in rond tuinrandje

Het moest lieflijk zijn en alles moest rond zijn.
Want hun kleine meisje was lief geweest en alles aan haar was mollig en rond geweest. Het afscheid was zo onverwacht en hard.
De rivier van glas 

Een blauwe rivier moest het worden. Daar waren ze heel duidelijk over. Want een rivier stroomt en heeft nooit een einde. Soms is het water woest en dan weer kalm. Het is altijd in beweging.
En juist dat paste zo mooi bij hun kind.
De combinatie met de zwarte graniet vond moeder heel fraai, dit paste haar wel.
Kleurige sterren
Hun zoontje was een sterretje aan de hemel geworden. En telkens ‘s avonds keken ze samen met hun dochtertje naar boven om te zien of hij er was.
Zijn monumentje mocht dit dus uitstralen. 1 grote ster die door de vader arm en moeder arm werd vastgehouden om los te laten en 3 sterretjes op de dekplaat als symbool voor de ouders en dochter die hier op aarde zijn gebleven.


Gele ballon voor Jan
Het moest eenvoudig zijn. Het gehele monument moest echt eenvoudig zijn want ze waren niet de mensen voor veel kleur en bombarie.
Uiteindelijk kozen de ouders voor een hartvormige ballon. Want deze waren ook tijdens de uitvaart opgelaten door alle neven en nichten.
En de naam mocht er wel uitknallen. Het werden heel grote gele letters.
Blauwe glasplaat

De steenhouwer belde mij met de vraag of ik ook glas in een speciale kleur kon maken. Hij had een familie op bezoek die graag een glasplaat in een hele eigen blauwe kleur wilden hebben.

Toen ik een paar weken later de familie zelf op bezoek had vertelde men mij waarom het deze specifieke kleur moest worden. Hun zoontje had enkele weken voor zijn overlijden een nieuwe fiets in deze kleur gekregen. En hij was er zo blij mee geweest.
Het heeft even geduurd voordat het mij lukte de juiste kleur te ontwikkelen. De vreugde echter die de familie had toen ik ze het glas liet zien maakte echter al mijn inspanning goed.

Regenboog tegen melkglas als grafsteen
Geen steen, absoluut geen steen. Dat vertelden de ouders mij, nog voordat we een kop koffie hadden gedronken.
En of ik ook een regenboog kon maken. Maar dan wel een grillige regenboog, niet zo’n kinderlijke strakke.

Al puzzelend zijn we uiteindelijk op dit concept uitgekomen. Eenvoudig en toch kleurrijk, strak en toch speels.


Witte ballon in blauw en roze grafmonument

De ouders wilden het allemaal heel strak hebben. Niet te rommelig en niet te veel poespas. En dat er een ballon in moest gaan komen was voor hen vanzelfsprekend. Want ze hadden hun kind immers los moeten laten. En vooral geen steen. Want dit was zo “definitief”.

Het werd dus een rand van roze glas met een strakke glasplaat in blauwe fusing glas. En de witte ballon werd op de glasplaat verlijmd zodat hij er echt uit zou vliegen.

blauwe dolfijn in het grafmonument voor een kind

De dolfijn springt uit het water. Heel symbolisch Of springt de dolfijn in de lucht.

De dolfijn was vanaf dag 1 heel belangrijk voor de familie. Hun kind was lang ziek geweest en de stichting Doe een wens had geregeld dat hij met de dolfijnen had kunnen zwemmen. Het kind had het heerlijk gevonden.

We hebben dus samen gepuzzeld hoe de dolfijn eruit zou mogen zien en hoe we de rest van het monument in zouden richten.

Kindertekening als grafmonument

De kleine jongen kwam met zijn ouders binnen. In de ene hand een auto en in de andere hand een mapje. Hier bleken tekeningen in te zitten. Tekeningen die hij had gemaakt voor zijn kleine broer.

Ik had al in het voorgesprek met de ouders afgesproken dat er getekend zou gaan worden en was benieuwd wat hij bij zich had.

De clown sprong eruit. Het was alleen een clowntje. Al pratend met hem tekende hij een paar ballen en we hebben samen de kleuren gezocht en de grootte van alle symbolen bepaald.

Roze hart als grafsteen


Het hart als symbool. Iedere vertaling is mooi als het verhaal mooi wordt verteld.

In dit geval koos de moeder voor een groot hart in vol roze glasfusing. Het hart als symbool van het houden van, de afmetingen vertellen over de hoeveelheid houden van, en de kleur zegt alles over de intensiteit.
Het gevoel is vertaald.


Regenboog als gedenkteken op het graf

“De regenboog als symbool, staat voor de verbindende weg tussen hemel en aarde en het is het teken van de belofte van God aan de mensheid”.
Dit werd mij door de familie verteld tijdens het 1e gesprek. En dit was dus het uitgangspunt voor het plekje van hun jonge zoontje.

We hebben de regenboog heel strak gemaakt en in de fel blauwe lucht gezet. samen met een randje van hetzelfde blauwe glas klopte het helemaal voor de familie.
Jan en zijn liefbeestje als grafmonument

Jan heeft een verhaal te vertellen. En zijn  monumentje verteld dit.

Zo wilden de ouders het graag. Eenvoudig zwarte graniet met een beetje kleur. en het belangrijkste symbool is het lieveheersbeestje.

En de naam van hun kind in grote letters op de zuil naast de glasplaat.


De beer in de maan in glaskunst voor het kindergraf
De beer als symbool voor het liefhebben. De maan als symbool voor het loslaten.

De maan is er, en in de avond en nacht kun je hem zien. Maar aanraken kun je de maan niet.

De beer staat symbool voor de koestering. De warmte en liefde en veiligheid die de beer je kind geeft. En die jij je kind ook zo graag mee wilt geven.Vlieger in glazen grafmonument

Aan de vlieger geef jij je boodschap mee. Je schrijft op wat je nog wilt vertellen en daarna laat je de wind het meenemen.

Zo verklaarde vader toen de ouders aan mijn koffietafel zaten. De vlieger was voor hem en zijn kind heel belangrijk. Voor moeder was de kleur lila heel belangrijk want dit was de kleur van de muur van het kamertje geweest.

Uiteindelijk werd het een hele rustige glasplaat met een grote vlieger. En een eenvoudige stenen zuil als stabiele drager van het glas. De steen dus de ouders die de glasplaat mogen vasthouden en de vlieger laten opvliegen.
Glasmozaïek in het grafmonument
In het mozaïek staan gebrandschilderde tekeningen die het verhaal van het gezin vertellen.

Ieder symbool dat op het glasmozaïek is gebrandschilderd verteld over een stukje uit het leven van het kind en het gezin waar het in hoort.

er is dus heel veel om te bekijken.
Jip en zijn grafsteen in kleur

Jip hield van deze kleuren. De familie had in het 1e gesprek allemaal foto’s meegenomen om mij te laten zien hoeveel wel niet. Dus heb ik een aantal ontwerpen in de kleuren van Jip gemaakt en de familie heeft er eentje uitgekozen.Roze ster in grafmonument van glas

De familie wilde absoluut geen graniet. Dus werd er voor een tuinrand van blauw glas gekozen. En een eenvoudige ster hebben moeder en ik getekend. Een ster in roze kleuren voor het kleine meisje Sterre.

 Roze ballon op rood glas

Tijdens de uitvaart zijn er allemaal ballonnen opgelaten. Dus logisch dat dit symbool ook in het grafmonument terug zou komen. Een kleine roze ballon op een knal rode glasplaat.

En alle klasgenootjes die op bezoek komen herkennen hun vriendinnetje direct.

Want het oplaten van de ballonnen was heel bijzonder en dat zullen ze nooit vergeten. En dus zullen ze hun vriendinnetje nooit vergeten.


Gekleurd glas met bloemetjes als grafsteen

De ouders van Stijn wilden het eenvoudig houden. En de bloemetjes die zusje tekende tijdens ons 1e gesprek moesten dus ook een plekje krijgen in het geheel.

Het uitzoeken van de juiste kleur tekstplaat voor Stijn heeft de ouders de meeste tijd gekost.

Blauw hartje als groot symbool


Het zusje had allemaal hartjes getekend op dag dat haar broertje overleed. Allemaal hartjes in allerlei kleuren.
Voor de ouders was het dus duidelijk dat één van deze hartjes genomen zou worden als groot symbool op het monument.
En samen met het zusje heb ik een klein hartje gemaakt die zij bij het monumentje kon leggen.

Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie


Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren.
Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouders en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft  meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.