grafmonument voor een kind

In een monument voor een kind wil je alles zetten wat je voelt. Je verdriet, het missen, de leegte.
Alles en nog veel meer.
Zelfs de grootste steen is te klein om je gevoel te verwoorden.

Samen met de ouders ga ik zoeken naar de juiste vorm, de beste symbolen en de mooiste kleuren om dit gevoel van het grote missen te vertalen in iets tastbaars.
Het verdriet geven wij samen vorm.







Roze hart in rond tuinrandje

Het moest lieflijk zijn en alles moest rond zijn.
Want hun kleine meisje was lief geweest en alles aan haar was mollig en rond geweest. Het afscheid was zo onverwacht en hard.











De rivier van glas 

Een blauwe rivier moest het worden. Daar waren ze heel duidelijk over. Want een rivier stroomt en heeft nooit een einde. Soms is het water woest en dan weer kalm. Het is altijd in beweging.
En juist dat paste zo mooi bij hun kind.
De combinatie met de zwarte graniet vond moeder heel fraai, dit paste haar wel.











Kleurige sterren

Hun zoontje was een sterretje aan de hemel geworden. En telkens ‘s avonds keken ze samen met hun dochtertje naar boven om te zien of hij er was.
Zijn monumentje mocht dit dus uitstralen. 1 grote ster die door de vader arm en moeder arm werd vastgehouden om los te laten en 3 sterretjes op de dekplaat als symbool voor de ouders en dochter die hier op aarde zijn gebleven.











Gele ballon voor het graf van Jan


Het moest eenvoudig zijn. Het gehele monument moest echt eenvoudig zijn want ze waren niet de mensen voor veel kleur en bombarie. Dit vertelde mevrouw toen ze tijdens een open dag bij een steenhouwer aan mijn tafel gingen zitten.


wilt u verder lezen; klik dan hier


Blauwe glasplaat


De steenhouwer belde mij met de vraag of ik ook glas in een speciale kleur kon maken. Hij had een familie op bezoek die graag een glasplaat in een hele eigen blauwe kleur wilden hebben.

Toen ik een paar weken later de familie zelf op bezoek had vertelde men mij waarom het deze specifieke kleur moest worden. Hun zoontje had enkele weken voor zijn overlijden een nieuwe fiets in deze kleur gekregen. En hij was er zo blij mee geweest.
Het heeft even geduurd voordat het mij lukte de juiste kleur te ontwikkelen. De vreugde echter die de familie had toen ik ze het glas liet zien maakte echter al mijn inspanning goed.





Regenboog tegen melkglas als grafsteen


Op een ochtend belde een mevrouw voor een afspraak. Ze vertelde dat we al eerder hadden samen gewerkt maar dat ze zich voor kon stellen dat ik mij niet iedereen kon herinneren. Ik moest even heel goed nadenken maar toen ze het jaartal zei kwam de informatie weer boven. We hadden samen aan het monument voor haar broer gewerkt.

wilt u verder lezen; klik dan hier





Witte ballon in blauw en roze grafmonument

De ouders wilden het allemaal heel strak hebben. Niet te rommelig en niet te veel poespas. En dat er een ballon in moest gaan komen was voor hen vanzelfsprekend. Want ze hadden hun kind immers los moeten laten. En vooral geen steen. Want dit was zo “definitief”.

Het werd dus een rand van roze glas met een strakke glasplaat in blauwe fusing glas. En de witte ballon werd op de glasplaat verlijmd zodat hij er echt uit zou vliegen.





Blauwe dolfijn in het grafmonument voor een kind

“De mevrouw die de uitvaart van onze zoon heeft gedaan heeft ons vorige week wat foto’s van uw werk laten zien en heeft ons uw telefoonnummer gegeven. Ze vertelde ook dat wij met u samen kunnen werken. Wij willen een dolfijn van glas. Kunt u dit samen met ons maken?”

wilt u verder lezen - klik dan hier




Kindertekening als grafmonument


Een bevriende uitvaartondernemer had mij gevraagd of ik mijn werk wilde presenteren op zijn open dagen en, alhoewel ik dit vrijwel niet meer doe, vond ik dat ik hem niet mocht teleurstellen.

Op de zaterdagmiddag van het open weekend stond ik met een aantal mensen te praten toen ik een jonge man voor mijn stand zag staan.


wilt u verder lezen; klik dan hier



Roze hart als grafsteen



Het hart als symbool. Iedere vertaling is mooi als het verhaal mooi wordt verteld.

In dit geval koos de moeder voor een groot hart in vol roze glasfusing. Het hart als symbool van het houden van, de afmetingen vertellen over de hoeveelheid houden van, en de kleur zegt alles over de intensiteit.
Het gevoel is vertaald.

Regenboog als gedenkteken op het graf


“De regenboog als symbool, staat voor de verbindende weg tussen hemel en aarde en het is het teken van de belofte van God aan de mensheid”.
Dit werd mij door de familie verteld tijdens het 1e gesprek. En dit was dus het uitgangspunt voor het plekje van hun jonge zoontje.

We hebben de regenboog heel strak gemaakt en in de fel blauwe lucht gezet. samen met een randje van hetzelfde blauwe glas klopte het helemaal voor de familie.


Jan en zijn liefbeestje als grafmonument


Jan heeft een verhaal te vertellen. En zijn  monumentje verteld dit.

Zo wilden de ouders het graag. Eenvoudig zwarte graniet met een beetje kleur. en het belangrijkste symbool is het lieveheersbeestje.

En de naam van hun kind in grote letters op de zuil naast de glasplaat.






De beer in de maan in glaskunst voor het kindergraf

De beer als symbool voor het liefhebben. De maan als symbool voor het loslaten.

De maan is er, en in de avond en nacht kun je hem zien. Maar aanraken kun je de maan niet.

De beer staat symbool voor de koestering. De warmte en liefde en veiligheid die de beer je kind geeft. En die jij je kind ook zo graag mee wilt geven.





Vlieger in glazen grafmonument

Meneer en mevrouw kwamen tijdens een open dag mijn atelier binnen gestapt. Het was een zeer warme zomerdag en ik dacht niet dat er nog iemand zou komen.
Meneer vertelde dat ze heel bewust in mijn omgeving een vakantie hadden gepland zodat ze mijn atelier eens zouden kunnen bezoeken.

Wilt u verder lezen - klik dan hier




Glasmozaïek in het grafmonument

In het mozaïek staan gebrandschilderde tekeningen die het verhaal van het gezin vertellen.

Ieder symbool dat op het glasmozaïek is gebrandschilderd verteld over een stukje uit het leven van het kind en het gezin waar het in hoort.

er is dus heel veel om te bekijken.



Roze ster in grafmonument van glas


Een bekende steenhouwer belde mij op een ochtend met de vraag of ik tijd had voor een lastige familie. De man zuchtte vermoeid. Hij had op dat moment een echtpaar zitten voor hun jonge dochtertje en alles wat hij de moeder liet zien wees ze af. En toen zijn geduld bijna op was wees mevrouw iets aan dat een glasvoorbeeld van mij bleek het te zijn. 

wilt u verder lezen - klik dan hier


Roze ballon op rood glas

Tijdens de uitvaart zijn er allemaal ballonnen opgelaten. Dus logisch dat dit symbool ook in het grafmonument terug zou komen. Een kleine roze ballon op een knal rode glasplaat.

En alle klasgenootjes die op bezoek komen herkennen hun vriendinnetje direct.

Want het oplaten van de ballonnen was heel bijzonder en dat zullen ze nooit vergeten. En dus zullen ze hun vriendinnetje nooit vergeten.




Gekleurd glas met bloemetjes als grafsteen


De ouders van Stijn wilden het eenvoudig houden. Dit vertelde de rouw therapeute mij al aan de telefoon. Niet al te bont maar juist rustig. Het moest een mooi plekje worden en ze wilden de andere kinderen er graag bij betrekken. Ze wisten alleen niet hoe. En daarom had de rouwtherapeut mij aanbevolen.

Wilt u verder lezen - klik dan hier







Blauw hartje als groot symbool


Het zusje had allemaal hartjes getekend op dag dat haar broertje overleed. Allemaal hartjes in allerlei kleuren.
Voor de ouders was het dus duidelijk dat één van deze hartjes genomen zou worden als groot symbool op het monument.
En samen met het zusje heb ik een klein hartje gemaakt die zij bij het monumentje kon leggen.









Tot slot

In mijn werk vertel ik een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als een verhaal u raakt, of de foto van een glasobject vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.
Een aantal van deze objecten staan in onze webshop. www.glazennest.nl

Het is ook mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.

Meer informatie over mijn gedenkwerk per thema kunt u vinden op de pagina Informatie over mijn glaskunst
Op deze pagina staat een overzicht van alle informatie per thema in een PDF die u gratis bij mij kunt opvragen. Het opvragen van een PDF is geheel vrijblijvend.

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.

Verzoek

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie.

Op deze website deel ik mijn kennis met u. Ik geef veel informatie over alle mogelijkheden met glas voor gedenkobjecten en monumenten. Dit doe ik bewust omdat ik u wil informeren.
Met enige regelmaat zie ik mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

 - Kopieer mijn ontwerpen niet.
 - Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
 - Kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
 - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie


Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen.
En met het overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren.
Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouders en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft  meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.