Hoe houd ik het glas mooi schoon

 Hoe houd ik het glas mooi schoon


Het goede antwoord op deze vraag is ……

Door NIET TE VEEL TE POETSEN.

Voor de ene mens een eenvoudig antwoord en voor de ander een heel lastig antwoord. 

En waarom mijn advies om niet te veel te poetsen (vooral niet met een doekje dat je achter het monument laat liggen); het antwoord is ZAND.

Op een begraafplaats in Nederland is er altijd veel zand en er is wind en regen. En de wind en de regen nemen het zand mee en laten het op het glas liggen. 

Wanneer de echte poetsers onder ons dan het zand met een doekje proberen weg te vegen kras je het glas. Heel minuscuul maar het wordt wel gekrast. En als je dit vaak doet wordt de krassen steeds dieper en groter. En een kras in glas laat zich niet wegwerken. Dat zit erin en blijft er ook in zitten. 

In mijn atelier geef ik met regelmaat “poets les”. Ik laat dan zien wat men wel en niet moet doen. Ik demonstreer iedere keer weer hoe de gieter het water over het glas laat lopen. Heel veel water en geen doekjes die achter een steen liggen. Het water spoelt eerst alle zand van het glas af en als er een beetje vogelpoep op het glas zit laat je het eerst een beetje weken. En dan heel voorzichtig afkrabben. 

Ik adviseer een familie ook altijd om een ramentrekker in de auto of de fietstas te leggen. En wanneer je dus gewoon 1 of 2 gieters met water over het glas hebt gegoten kun je het daarna met de trekker afhalen. En vooral dus niet na poetsen want de lucht droogt het glas heel natuurlijk op. 

Natuurlijk heeft glas wel enig onderhoud nodig net als de ramen in uw huis. Als u deze 5 jaar niet schoonmaakt is het veel werk om de achterstand in te halen. Als u echter met regelmaat water over het glas giet blijven de ramen “glashelder”. En zo is het dus ook met het glas op een begraafplaats.

Een oude en zeer ervaren steenhouwer heeft mij ooit zuchtend verteld dat het kapot poetsen van de grafstenen door de Nederlanders zijn grootste probleem was. En ik geloof de man nog steeds. 


Niet TE veel poetsen dus alstublieft. 
Tot slot

In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen van de afgelopen 20 jaar. Iedere vraag mag u mij ook mondeling stellen. Kom gewoon een keer naar een Open Deur Dag die iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand is. 

En als uw vraag hier niet bij staat, stel hem mij dan gewoon. Bel of mail mij op 06-19195562 of Brenda@glazeniers-glaskunst.nl

Ik zal uw vraag dan beantwoorden en hem direct ook op deze pagina plaatsen zodat ook andere mensen hier wat aan hebben. 

En als laatste:

Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.

Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

 

Atelier Het Glazen Nest

Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal

T: 0541-533476

M: 06-19195562

E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl

Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.