Hoe dik moet het glas in een monument zijn
Hoe dik moet het glas in een monument zijn?    

De dikte van het glas is afhankelijk van het object dat wordt gemaakt. Als het een letterplaat (een staande glasplaat) wordt ga ik meestal uit van 15 mm dik glas. Ik kan het technisch veel dikker maken maar dat heeft praktisch geen meerwaarde. Het is niet “steviger” dan 15 mm dikte.

In principe zou 9 mm glasdikte voldoende zijn maar 15 mm geeft net iets meer “gezicht”. Dit heeft dus meer te maken met het gevoel dan de stevigheid van het glas.

Kijk maar naar de glasplaat hiernaast. De plaat heeft een dikte van 15 mm en dat ziet er heel dik en stevig uit.
De glasplaat die u hier ziet heeft een dikte van 9 mm. het ziet er echter net zo stevig uit. Dit komt vermoedelijk doordat fusing glas altijd met afgeronde rand uit de oven komt.

Een ornament, een glasdeel dat op of aan de steen of glasplaat wordt verlijmd (een vlinder, hartje of ander ornament met betekenis voor de familie) is meestal 6 of 9 mm dik. Dit is immers niet zo groot en wordt stevig verlijmd.
Hier moet ik wel bij schrijven dat de afmeting van het ornament en vaak ook de kleuren waarin het wordt uitgevoerd mede bepalen hoe dik het uiteindelijke glas gaat worden.

Kijkt u maar naar de regenboog die hiernaast staat. Een groter ornament dat uiteindelijk 12 mm dikte heeft gekregen.

Mijn ervaring is dat een familie graag “dik” glas wil hebben omdat zij het gevoel hebben dat het glas dan minder kwetsbaar is. In mijn atelier kan ik hen meestal  het tegendeel bewijzen en hen geruststellen.

Dit doe ik meestal door een familie de glasplaat te laten zien die hiernaast staat. Het is een vlinder van 6 mm dikte die op een glasplaat is verlijmd van 15 mm dikte.
Wanneer de familie het verschil ziet en met name de uitstraling van het geheel is men meestal gerustgesteld.

Tot slot
In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen van de afgelopen 20 jaar. Iedere vraag mag u mij ook mondeling stellen. Kom gewoon een keer naar een Open Deur Dag die iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand is.

En als uw vraag hier niet bij staat, stel hem mij dan gewoon. Bel of mail mij op 06-19195562 of Brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Ik zal uw vraag dan beantwoorden en hem direct ook op deze pagina plaatsen zodat ook andere mensen hier wat aan hebben.

En als laatste:
Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.
Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…

Atelier Het Glazen Nest
Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal
T: 0541-533476
M: 06-19195562
E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl
Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.