Het lijkt mij dat uw vlinders heel kwetsbaar zijn

Het lijkt mij dat uw vlinders heel kwetsbaar zijn?


Ik moet altijd weer grinniken wanneer deze vraag wordt gesteld. Mijn tegenvraag is meestal: “u denkt aan het wijnglas dat zo gemakkelijk breekt, of het theekopje dat op de grond in 1000 stukken valt”. 

De meneer of mevrouw kijkt mij dan vaak verward aan en meestal wordt er geknikt. Want dat is de associatie die men bij glas heeft. 

En dan mijn nieuwe tegenvraag: “en de autoruit. Die blijft altijd heel ook in storm en regen. En de ramen in uw huis. Die overleven ook alle weersomstandigheden.”En dan wordt er vaak een beetje schuldig gekeken alsof men op de basisschool een domme vraag had gesteld en de juf het corrigeerde. 

Ik stel de mensen dan altijd gerust en geef ze een kleine vlinder in de hand zodat men het glas kan voelen. Wij Nederlanders hebben namelijk een extra zintuig. Wij willen voelen wat er gebeurt als we iets aanraken. In mijn geval moet mijn vlinder zelf vertellen dat het niet kwetsbaar is. Het is dik en stevig. Zelfs de kleinste vlinder heeft een dikte van 5 mm. 

Een wijnglas heeft een wanddikte van amper 1 mm dus hoe dik 5 mm. 

Ik wordt wel eens gevraagd om heel dunne fragiele vlinders te maken. Vlinders die zo dicht als mogelijk bij een levende vlinder komen en ik weiger dit altijd. Mijn werk, klein en groot, moet alle Nederlandse weersinvloeden kunnen overleven en dan is het gewoon noodzakelijk om een goede dikte te hebben. 


Het is wel belangrijk om de vlinder op de juiste wijze en met de juiste lijm te plaatsen. 

Tot slot

In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen van de afgelopen 20 jaar. Iedere vraag mag u mij ook mondeling stellen. Kom gewoon een keer naar een Open Deur Dag die iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand is. 

En als uw vraag hier niet bij staat, stel hem mij dan gewoon. Bel of mail mij op 06-19195562 of Brenda@glazeniers-glaskunst.nl

Ik zal uw vraag dan beantwoorden en hem direct ook op deze pagina plaatsen zodat ook andere mensen hier wat aan hebben. 

En als laatste:

Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust BEELDRECHT en AUTEURSRECHT. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiƫren of door andere na te laten maken.

Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier…


Atelier Het Glazen Nest

Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal

T: 0541-533476

M: 06-19195562

E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl

Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.