Blauw glazen grafmonument

Blauw glazen grafmonument

Het echtpaar kwam op de minuut nauwkeurig mijn atelier binnen gewandeld alsof ze bij de deur op de klok hadden gekeken en gewacht tot hij overging. Ik maakte er een opmerking over en beide mensen moesten lachen. Haar man was een mens van de klok vertelde mevrouw. Hoe hij het deed wist ze ook na ruim 25 jaar nog steeds niet maar ze waren altijd precies op tijd. Zij hoefde zelf nooit iets te plannen als ze samen weg gingen. 

En haar man ging hier overheen door te vertellen dat het maar goed was dat hij klok kon kijken omdat zijn vrouw dit nog nooit had geleerd. 

Zo, de toon was gezet en de lach was in het atelier. 

Ik nodigde beide mensen uit om in het atelier rond te kijken terwijl ik thee ging zetten. Ik had geen enkel idee waarom de afspraak was gemaakt maar ik wachtte rustig af tot mij dit werd verteld. 

Terwijl ik de theekopjes op tafel zette hoorde ik mevrouw iets aanwijzen aan haar man. “Dit hier zo, dit past helemaal. Het moet wel groter worden maar dat zal vast wel kunnen.” Meneer draaide zich direct naar mij om en vroeg mij hoe groot mijn oven was. 

Mijn antwoord was even direct: “groot genoeg” en beide mensen moesten weer lachen. 

Ik heb namelijk 3 ovens en de grootste oven heeft een binnen maat van 1 x 2 meter. Groot genoeg voor een heel monument dus. 

Ik nodigde het echtpaar uit aan tafel en vroeg hen waarmee ik ze kon helpen. En toen kwam het verhaal. Mevrouw begon en werd daar waar nodig aangevuld door meneer. 

“Mijn zwager, zijn broer dus, is een paar maanden geleden overleden. De man had zelf geen partner of gezin dus alles is op ons neer gekomen. De uitvaart, de afwikkeling van de erfenis, het leeghalen van zijn huis. En nu dus ook zijn grafsteen. We doen het allemaal met liefde maar wat een werk zeg. Ik ga dit voor ons beter regelen zodat onze kinderen dit niet hoeven te doen als het onze tijd is.”

“Ik hield heel veel van mijn broer hoor. Dus ik doe het graag. Gelukkig had hij een eigen huis zodat we tijd genoeg hebben om het leeg te halen. Ik ben er al maanden mee bezig. Trouwens volgens mij wil Richard het huis wel hebben. Wat vind jij. ” 

Zo, er werd aan mijn koffietafel even overlegd of de oudste zoon het huis van zijn oom mocht hebben. Ik merkte dat ik mij even terug trok van de tafel en het stel het liet overleggen. 

Mevrouw merkte mijn ongemak en heel vloeiend bracht ze het gesprek met haar man weer terug naar de reden waarom ze bij mij waren. De grafsteen dus. 

Ze had een voorbeeld glasplaat gezien die haar aansprak. Een mooie diepe blauwe kleur had de plaat. Hij moest alleen groter worden. 

En hoe zou zo’n plaat geplaatst kunnen worden want dat was wel belangrijk. Hij moest wel stevig en goed staan. 

De kleur blauw paste helemaal bij haar zwager. De man was altijd heel eenvoudig geweest en diep met de natuur verbonden. 

Ik pakte mijn foto album erbij en ik liet allemaal voorbeelden zien van mogelijkheden om de glasplaat neer te zetten. Bij een bepaalde foto keken mevrouw en meneer elkaar aan en toen keken ze mij aan. “Kan zo’n zuil ook worden gemaakt met natuurlijke motieven? Gras en koren bijvoorbeeld”. Het echtpaar was duidelijk gecharmeerd van een monument waarbij een collega steen kunstenaar aan het hakken was geweest met een figuratie. Ik keek naar de foto en zag geen probleem. 

Het echtpaar is daarop weggegaan met het telefoonnummer van mijn collega en mijn vraag om hiervoor zelf contact met haar te leggen omdat zij veel beter in staat was om aan te geven wat ze wel of niet zou kunnen maken. 

Ik vind dat ik niet tussen een dergelijk contact hoef te staan. Dit doe ik ook met steenhouwers. De ruis tussen de familie, de collega en of de steenhouwer moet tot een minimum worden beperkt. Dan worden er ook geen fouten gemaakt. 

De volgende ochtend had ik mijn collega al aan de telefoon voor meer praktische informatie en uiteindelijk konden we gezamenlijk een voorstel naar de familie doen. 

Het monument bestond uiteindelijk uit een mooie diep blauwe glasplaat waar de tekst in is gezandstraald. Het glas is gezet in een gehakte zuil met korenaar en gras en daaronder een eenvoudig voetstuk van zwarte graniet. 

Voor de broer en schoonzus hoefde het geen groot en bombastisch geheel te worden. We hebben de grote liggende dekplaat dus weg gelaten. Tot slot

In mijn werk vertel ik telkens weer een verhaal. Het verhaal van de familie vertaald in kleur en vorm.

Als dit verhaal u raakt, of de foto vragen bij u oproept kunt u mij altijd bellen of mailen. Ook mag u vanzelfsprekend geheel vrijblijvend mijn atelier in Oldenzaal bezoeken. Bel of mail ons gewoon voor een afspraak, of loop tussen 10 uur en 16 uur binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand.

Er zijn altijd veel glasobjecten in het atelier. Deze zijn vaak voor een presentatie gemaakt of als studieobject. Of gewoon omdat ik het ontwerp zo leuk vond.

Een aantal van deze objecten staan in onze webshop: www.glazennest.nl

Het is mogelijk om samen met mij uw eigen ontwerp in glas uit te voeren. We gaan rustig en kalm aan het werk en u ziet hoe het gehele proces verloopt. Bel of mail rustig voor meer informatie over de mogelijkheden en de kosten.


PDF informatie

Er zijn een groot aantal verschillende informatie Pdf’s over een thema beschikbaar. Op uw aanvraag sturen wij u deze graag toe. 

Wilt u weten welke thema’s er allemaal zijn: klik dan hier PDF


En als laatste:

Ieder object dat ik maak is voor een bijzonder iemand. Hun verhaal in glas, kleur en vorm omgezet. Op al mijn ontwerpen rust Beeldrecht. Ik verzoek u dus mijn ontwerpen niet zelf te kopiëren of door andere na te laten maken.

Wilt u meer weten over mijn visie en werkwijze – klik dan hier werkwijze 

Atelier Het Glazen Nest

Noordwal 14, 7571 AM Oldenzaal

T: 0541-533476

M: 06-19195562

E: brenda@glazeniers-glaskunst.nl

Openingstijden: 10-16 uur op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, en op afspraak.


Tot slot

In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vragen van de afgelopen 25 jaar. Iedere vraag mag u mij ook mondeling stellen. Kom gewoon een keer naar een Open Deur Dag die iedere laatste vrijdag en zaterdag van de maand is. 

En als uw vraag hier niet bij staat, stel hem mij dan gewoon. Bel of mail mij op 06-19195562 of Brenda@glazeniers-glaskunst.nl

Ik zal uw vraag dan beantwoorden en hem direct ook op deze pagina plaatsen zodat ook andere mensen hier wat aan hebben.