Planten vermeerderen: dit is de beste methode voor 50 populaire soorten

Het kweken van planten: Zaad versus stekken
Het kweken van planten: Zaad versus stekken

Planten kweken is voor veel tuinliefhebbers een toffe bezigheid, omdat je uit eigen kracht iets ziet groeien en bloeien. Veel mensen denken dat zaaien een eenvoudige en betaalbare manier is om je tuin op te leuken, maar dat werkt niet voor alle soorten planten even goed. Deze info (helemaal handig voor zowel beginners als doorgewinterde tuinders) helpt je om slim te kiezen.

Knoflook en zoete aardappelen: Een slimme aanpak

Knoflook (Allium sativum) is een favoriet in de tuin, maar je wilt hem echt niet uit zaad laten ontkiemen. Dat proces is gewoon moeizaam en levert weinig op als het gaat om een goede oogst. Zoals Linda Langelo het verwoordt: “Het groeit beter vanuit de teentjes.” Dus kies voor knoflookteentjes als je een betrouwbare oogst wilt (dat is vaak eenvoudiger en effectiever).

Bij zoete aardappelen (Ipomoea batatas) werkt zaaien meestal niet goed. Damon Abdi raadt aan: “Verwijder de scheuten voorzichtig door ze los te draaien of af te snijden en plaats ze in een glas water of potgrond.” Deze scheuten, die van de aardappel zelf komen, zorgen ervoor dat je gezondere planten krijgt.

Rozen en aardappelen: Sneller aan de slag

Als je rozen uit zaad probeert te kweken, kan het jaren duren voordat er echt rozenlezels opduiken. Een veel vlottere manier om rozen te vermeerderen is via stengelstekken. Linda Langelo zegt het zo: “Het is de snelste en gemakkelijkste manier om rozen te vermeerderen.”

Aardappelen (Solanum tuberosum) groeien het best via de knollen. De ogen of uitlopers op de knollen geven je een veel betrouwbaarder resultaat dan wat je krijgt als je zaaien probeert.

Bosbessen en pioenrozen: Eigenschappen behouden

Bij bosbessen (Vaccinium spp.) zorgt zaaien ervoor dat de plant niet altijd dezelfde kenmerken heeft als de ouderplant. Zoals Linda Langelo vindt: “Het kweken van bosbessen uit stekken is de meest betrouwbare manier om de eigenschappen van de ouderplant over te dragen” (dat wil zeggen: je krijgt een plant die echt lijkt op wat je al had).

Pioenrozen (Paeonia) kunnen wel uit zaad worden gekweekt, maar reken op een lange wachttijd van bijna zeven jaar voordat ze mooi in bloei komen. Bovendien is er geen garantie dat ze precies de eigenschappen van de ouderplant overnemen.

Hosta’s, uien en rozemarijn: Bewezen methodes

Hosta’s (Hosta spp.) zijn echte toppers voor de schaduwrijke plekken in je tuin. Als je de planten splitst (dat is eigenlijk een makkelijke vorm van stekken), weet je zeker dat de nieuwe plant dezelfde eigenschappen heeft als de ouderplant.

Hoewel uien (Allium sepa) technisch gezien uit zaad kunnen groeien, kiezen de meeste tuinders voor uien uit bollen. Linda Langelo merkt aan dat “gecertificeerde uien sets veel minder vatbaar zijn voor ziekten” (dus een veiligere keuze).

Bij rozemarijn (Salvia rosmarinus) merk je dat planten uit zaad vaak niet helemaal lijken op de ouderplant. Stekken geeft je hier meer zekerheid dat je de bekende rozemarijn-eigenschappen behoudt.

Vetkruid: Makkelijk te vermeerderen

Voor vetkruid (Sedum) en andere vetplanten is stekken nemen heel simpel. Damon Abdi legt uit: “Het nemen van een stek van een krachtig groeiende scheut en deze in vochtige grond plaatsen, ondersteunt de ontwikkeling van wortels.” Dit zorgt ervoor dat je sterke nieuwe planten krijgt die precies doen wat je ervan verwacht.

Kortom: Of je nu kiest voor zaaien of stekken, het hangt helemaal af van het soort plant dat je wilt vermeerderen. Met de juiste aanpak bepaal jij hoe je tuin op een levendige en gevarieerde manier groeit.