Wat heb je nodig en hoe pak je het aan
Het geheim zit ‘m in de ingrediënten die samen een vrolijk samenspel van smaken vormen. Je hebt vier kopjes druiven- of cherrytomaten nodig (die geven een lekkere, natuurlijke zoetheid). Een middelgrote ui, in blokjes gesneden, zorgt voor extra smaakdiepte. Ook komen er acht teentjes knoflook bij, fijn gesneden voor een aangename geurbooster. Drie eetlepels olijfolie helpen om alle smakken mooi te laten roosteren.
Verder voeg je anderhalve theelepel zout en een halve theelepel versgemalen zwarte peper toe om het geheel op smaak te brengen. De echte ster van het gerecht is echter de pond houdbare aardappelgnocchi (die een stevige, vullende basis vormen). Ook voeg je twee maïskolven toe: snijd de korrels eraf en houd het maïssap even apart (dit geeft extra zoetheid en een mooie textuur).
Verse kruiden zoals peterselie, dille of basilicum zorgen voor een frisse touch. Tot slot smelt je drie eetlepels ongezouten boter eroverheen om alles mooi samen te brengen.
De kookmethode en handige tips
Je bent in ongeveer 55 minuten klaar, met 20 minuten voorbereiding en 35 minuten kooktijd. Zet de oven alvast aan op 218°C. Begin met het mengen van de tomaten, ui, knoflook, olie, zout en peper op een bakplaat met opstaande rand. Zet dit in de oven en rooster het mengsel totdat de tomaten barsten en de ui lekker doorschijnend wordt (ongeveer 20 minuten).
Haal de bakplaat even uit de oven en voeg daar de gnocchi en de maïs bij. Vergeet niet het opgebroken maïssap erbij te gieten, dat zorgt voor een extra laagje smaak. Laat alles nog eens 10 minuten bakken totdat de saus wat indikt en begint te borrelen.
Wanneer je de bakplaat uit de oven haalt, voeg je vlak voor het serveren de boter toe zodat deze mooi kan smelten. Roer hierna de fijngehakte kruiden doorheen (zo komen alle smaken goed samen).
Heb je restjes? Geen probleem! Je kunt ze in een luchtdichte container tot drie dagen in de koelkast bewaren.
Variaties en eigen twist
Je kunt dit recept makkelijk aanpassen aan je eigen smaak. Als verse maïs niet voorhanden is, kun je er prima twee kopjes bevroren maïs in doen zonder dat het ten koste gaat van de smaak. Ben je avontuurlijk ingesteld en wil je andere soorten gnocchi proberen? Dan zijn bloemkool- of zoete aardappelgnocchi ook een prima keus.
Zin in extra groenten? Denk dan aan wat asperges, champignons, courgette, suikererwten of spinazie voor wat extra kleur en voedingsstoffen.
“Ik hou van simpelheid tijdens het kamperen in een hut,” deelt de bedenker van dit recept. “Het is zo blijven hangen in mijn vaste recepten vanwege de eenvoud en de korte kooktijd na een drukke dag buiten.”
Met dit diner zie je maar weer hoe makkelijk koken kan zijn, zonder in te leveren op smaak of presentatie. Of je nu in een knusse hut bent of lekker thuis na een lange werkdag, “Summer Sheet Pan Gnocchi” biedt gemak en lekker eten in één.
Dankzij de veelzijdige mogelijkheden en de robuuste smaken nodigt dit recept je uit om het een vaste plek in je zomerrepertoire te geven—en wie weet zelfs het hele jaar door!