Hoe slaappatronen veranderen met ouderdom
Naarmate we ouder worden, verandert ons biologische ritme vanzelf en dat kan leiden tot een slaap die in stukjes is verdeeld. Veel ouderen worden ‘s nachts meerdere keren wakker of liggen langere periodes wakker (dit komt vaak doordat de diepe, langzame slaap minder aanwezig is). Hierdoor voelt de nachtrust soms minder verkwikkend.
Onze slaap wordt georganiseerd in blokken van 90 minuten en meestal is er aan het einde van een cyclus een korte of soms langere onderbreking. Bij iemand van 60 jaar duren deze onderbrekingen vaak wat langer dan bij iemand van 20 jaar. Dit betekent echter niet dat ouderen minder slaap nodig hebben – ze hebben gemiddeld nog steeds zo’n 7 tot 8 uur per nacht nodig.
Hoeveel slaap heb je nodig en je eigen slaapgewoonten
Voor mensen tussen 60 en 64 jaar wordt aangeraden om tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht te halen, terwijl voor iedereen vanaf 65 jaar de richtlijn ligt op 7 tot 8 uur per nacht. Toch is het zo dat sommige mensen al gewend zijn aan minder slaap, terwijl anderen er juist in slagen om ‘s nachts lekker door te slapen.
Er zijn verschillende factoren die de slaap kunnen verstoren. Zo kunnen gezondheidskwesties zoals prostaatproblemen bij mannen of pijnen en opvliegers bij vrouwen (wat een hoop ongemak met zich meebrengt) leiden tot een onrustige nacht. Dit laat zien hoe belangrijk het is om goed voor je gezondheid te zorgen, zodat je slaap ook de rust krijgt die hij verdient.
Een gezonde levensstijl en het doen van dutjes
Een kort dutje overdag kan wel helpen om een eventuele nachtelijke slaaptekort een beetje goed te maken. Het is hierbij wel handig om een dutje van niet langer dan 20 minuten te doen, zodat je ‘s nachts niet in de war raakt. De ideale tijd voor zo’n dutje is tussen 13.00 en 14.00 uur, wat je overdag wat extra energie kan geven.
Daarnaast speelt een gezonde levensstijl een grote rol in hoe je slaapt. Regelmatig bewegen en goede slaapgewoonten opbouwen kunnen samen zorgen voor een betere slaapkwaliteit, vooral op oudere leeftijd. Dr. Marc Rey, neuroloog en voorzitter van het Institut National du Sommeil et de la Vigilance (INSV), legt uit dat “het proces te maken heeft met het feit dat onze hersenactiviteit diverser wordt naarmate we ouder worden” (met andere woorden, niet alle delen van de hersenen slapen tegelijk; sommige blijven actief om belangrijke informatie te verwerken).
Een blik op slaap en welzijn
Weten hoe je slaap verandert naarmate je ouder wordt, kan je helpen om routines te ontwikkelen die bijdragen aan een gezonder leven. Slaap speelt een rol in alles wat we doen, van het helder denken tot hoe we ons voelen.
Met meer kennis over deze thema’s kunnen ouderen stappen zetten om hun slaap te verbeteren en daarmee hun algehele levenskwaliteit te verhogen. Het is belangrijk dat iedereen let op zijn of haar slaapgewoonten en, indien nodig, professionele hulp zoekt om eventuele onderliggende problemen aan te pakken die de rust in de war kunnen sturen.