De nadelen van een vuile bakplaat
Een schone bakplaat is echt belangrijk voor hoe je eten gaat smaken en of het veilig is om te nuttigen. Zoals Jennifer, bakker en eigenaar van Jennifer’s Homemade in Miami, Florida, zegt: “Oude olie kan bederven en zal je eten minder lekker maken, en in het algemeen is dat niet goed voor je.” Zo zie je maar, regelmatig even kijken of je keukengerei tip-top is, is echt de moeite waard. Ook vertelt een senior productmanager van GoodCook Bakeware and Food Storage dat etensresten op de plaat kunnen zorgen voor oneffen oppervlakken, wat weer leidt tot hete plekken en ongelijke warmteverdeling (wat soms resulteert in ongelijk bakken).
Aluminium bakplaten vragen extra aandacht, omdat die niet in de vaatwasser mogen. Het gebruik van afwasmiddelen kan namelijk de antiaanbaklaag aantasten. Daarom is het beter om ze met de hand te wassen met warm zeepsop, zodat je bakvormen langer meegaan.
Praktische schoonmaaktips
Er zijn verschillende methoden om je glazen kookplaten grondig schoon te maken, zonder dat je agressieve chemicaliën hoeft te gebruiken. Een populaire aanpak is een pasta van zuiveringszout en waterstofperoxide. Spoel de bakplaat eerst af en droog hem goed. Meng daarna ½ kopje zuiveringszout met 2-3 eetlepels waterstofperoxide en verdeel deze pasta over de plaat. Laat dit 15-20 minuten inwerken (dit maakt het losser) en schrob dan goed met een schuurpad.
Een andere natuurlijke methode combineert zuiveringszout met witte azijn. Nadat je de plaat hebt afgespoeld en gedroogd, strooi je er zuiveringszout over en giet of spray je er witte azijn overheen. Wacht ook hier 15-20 minuten voor je begint met schrobben.
De derde aanpak gebruikt zuiveringszout in combinatie met wat afwasmiddel. Spoel en droog de bakplaat eerst, strooi vervolgens zuiveringszout erop en voeg een kleine hoeveelheid afwasmiddel toe. Laat dit mengsel even inwerken voordat je begint met schrobben.
Handige onderhoudstips voor de lange termijn
Na elk gebruik is het slim om je bakplaat even met afwasmiddel schoon te maken zodat er geen resten achterblijven. Voor een diepere schoonmaak is het aan te raden om iedere paar maanden een grondige reiniging te doen volgens één van de bovenstaande methoden.
Gebruik geen staalwol of schurende middelen, want die kunnen de antiaanbaklaag beschadigen, net zoals bij het ovendeur schoonmaken. Hoewel je eventueel ovenreiniger zou kunnen gebruiken, geven experts zoals Jennifer de voorkeur aan natuurlijkere schoonmaakmethodes omdat ze zachter zijn voor keukengerei dat met voedsel in aanraking komt.
Om toekomstige vetophoping te voorkomen kun je ook bakpapier gebruiken; dit beschermt niet alleen je bakplaat, maar helpt ook bij het loskomen van koekjes en andere gebakken lekkernijen tijdens het bakken.
Door je bakplaten netjes te houden, haal je niet alleen het beste uit je kookkunsten, maar zorg je er ook voor dat je keukengerei langer meegaat. Regelmatig en voorzichtig schoonmaken maakt je maaltijden niet alleen lekkerder, maar ook veiliger.