Calcium en ijzer in de strijd
Als je direct na een ijzerrijk product iets eet dat veel calcium bevat, zoals yoghurt, gaat dat bijna tegen je eigen lichaam in. Dit komt doordat in je darmen zowel calcium als ijzer om de opname ‘strijden’ (ze staan met elkaar in concurrentie). Calcium kan de opname van ijzer tegenhouden, waardoor veel van het ijzer dat je binnenkrijgt, niet goed benut wordt. Dus ook al eet je een biefstuk vol ijzer, als je er kort daarna een yoghurt aan toevoegt, pluk je niet alle voordelen ervan.
Ijzer speelt een belangrijke rol in ons lijf. Het helpt bij de vorming van hemoglobine (het eiwit dat zuurstof door je bloed transporteert) en ondersteunt daarnaast je stofwisseling (hoe je lichaam energie haalt uit voeding). Een tekort aan ijzer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, duizeligheid, haaruitval en een bleke teint. Hoewel je lichaam een reserve heeft in organen zoals de lever en milt (die het tekort in eerste instantie kunnen verbergen), is het toch slim te letten op je ijzeropname.
Andere dingen die de ijzeropname beïnvloeden
Niet alleen zuivelproducten, maar ook andere voedingsmiddelen en drankjes kunnen de opname van ijzer verstoren. Zo bevatten warme dranken zoals koffie en thee polyfenolen en tannines, die de opname van plantaardig ijzer met wel 60% kunnen verminderen (wat best vervelend kan zijn als je goed wilt profiteren van je maaltijd). Daarom is het handig om even op te letten wat je eet of drinkt na een ijzerrijke maaltijd.
Om ervoor te zorgen dat je lichaam maximaal profiteert van het ijzer, is het slim om yoghurt, koffie of thee minstens één à twee uur na de maaltijd te nuttigen. Een andere makkelijke tip is om tijdens je maaltijd voedingsmiddelen mee te nemen die rijk zijn aan vitamine C. Vitamine C helpt namelijk om ijzer beter op te nemen. Denk aan een scheutje citroensap over je gerecht, of rauwe paprika’s en verse tomaten bij je bord (en dat geeft je maaltijd ook nog eens een frisse touch!).
Eetadvies voor een goede balans
Het toepassen van deze inzichten kan je gezondheid echt ten goede komen. Zoals Sandra Moñino het zegt: “Zelfs als je over het algemeen goed eet, kan je toch een hoop voedingsstoffen mislopen als je niet weet waarom.” Door kleine aanpassingen in de manier waarop we onze maaltijden samenstellen en eten, kun je ervoor zorgen dat je lichaam optimaal profiteert van alles wat je binnenkrijgt.
Het bewust combineren van je voedingsmiddelen kan dus niet alleen helpen om tekorten te vermijden, maar draagt ook bij aan een betere algehele gezondheid. Door op deze details in je dieet te letten, geef je je lichaam de kans om optimaal te functioneren. Neem deze tips ter harte en maak bij elke maaltijd een weloverwogen keuze (soms zitten de voordelen juist in de kleine dingen) zodat je je welzijn kunt verbeteren.