lekker en snel klaargemaakt
Een van de gerechten die echt de show stal was de Sloppy Joe. Dit gerecht was niet alleen een hit in de schoolkantines, maar vond ook zijn weg naar de eettafels thuis. De gebruikelijke manier om dit gerecht te maken was met Canned Manwich. Dit product, dat in 1969 op de markt kwam, was in de jaren ’80 een snelle, goedkope en vullende maaltijdoptie.
Naast de Sloppy Joes waren ook de gepaneerde varkenskoteletten erg in trek. Met Shake ‘N Bake konden gezinnen lekker genieten van een alternatieve manier om te frituren (zonder al te veel vet). Vooral bij mensen die door aerobics – geïnspireerd door fitnessicoon Richard Simmons – bezig waren, sloeg dit product aan.
gemak met een twist van de wereld
Doordat de magnetron steeds populairder werd, schoten diepvriesmaaltijden als Salisbury Steak in de spotlights. Dit gerecht bestond uit een gekruide rundvleespatty met jus, vaak geserveerd met romige aardappelpuree (handig voor drukbezette dagen). Het gemak van deze maaltijden paste perfect bij de hectische levensstijl van vele gezinnen.
Ook Tex-Mex gerechten maakten flink furore in de jaren ’80. Denk bijvoorbeeld aan de 7-Layer Dip, een mix van guacamole, refried beans, zure room, verschillende groenten, kaas en salsa – een smaakexplosie die in die tijd voor heel wat opwinding zorgde.
creatieve zoetigheden en snacks
In die tijd kregen auch desserts een creatieve boost. Zo was er de Poke Cake van Jell-O, waarbij een cakemix werd doorgetrokken met vloeibare Jell-O voor extra smaak en kleur (een soort verrassend drankje in je cake). Even inventief was de Franse Brood Pizza, waarbij gewoon Frans brood uit de supermarkt diende als pizzabodem, rijk belegd met kaas en pepperoni.
Ook het klassieke gerecht Beef Stroganoff kreeg een moderne draai: in plaats van biefstuk werd er gemalen rundvlees gebruikt. Veel moeders vertrouwden op producten zoals Hamburger Helper of bliksoep om zo snel een lekkere maaltijd op tafel te zetten.
nieuwe smaken en toffe trends
Italiaanse gerechten maakten ook hun intrede, met favorieten zoals Penne met vodka saus. Dit gerecht was populair in restaurants en thuis door de romige textuur en fijne smaak. Een andere traktatie die de harten stal was Monkey Bread – een favoriet van president Reagan – gemaakt van ingeblikt biscuitdeeg, boter, bruine suiker en kaneel. Een zoete pauze van de dagelijkse kost.
Voor de liefhebbers van hartige dips waren er opties als de klassieke Uien Dip die gemaakt werd met Franse uiensoepmix en zure room. Ook was er een meer verfijnde versie: de Spinazie Dip, die in zuurdesembroodkommetjes werd geserveerd en gebaseerd was op Knorr groentesoepmix (voor wie het net wat extra wil).
een bonte mix op tafel
Tacos werden steeds populairder, vooral bij gezinnen met kinderen. Deze waren simpel te maken met gemalen rundvlees en harde taco schelpen. Ondertussen bracht de decadente Mud Pie (in Mississippi-stijl) chocolade- en koffieliefhebbers samen. Deze taart zat boordevol verkruimelde Oreo’s en Cool Whip.
Ook zongedroogde tomaten zorgden voor een boost in smaak, vaak gecombineerd met pijnboompitten om een mediterrane sfeer aan verschillende gerechten te geven. Tot slot was er de veelzijdige Maanzaad dressing, die zowel romig als op vinaigrettebasis gemaakt kon worden en vele salades op smaak bracht.
Deze eettrends uit de jaren ’80 roepen niet alleen nostalgische herinneringen op, maar we zien ook dat ze tot op de dag van vandaag hun stempel drukken in onze keukens. Het was een tijd waarin makkelijk en verrassend samenkwamen op het bord.