De wetenschap achter ijsblokjes
IJsblokjes halen hun werking uit het opnemen van warmte tijdens het smelten, zo’n proces van warmteopname (je merkt het vooral in knusse hoekjes of bij specifieke plekken). Het verkoelende effect valt vooral op in kleinere ruimtes, zeker wanneer je ze direct toepast. Ook al zorgen ze niet voor een flinke daling van de temperatuur, ijsblokjes kunnen wel helpen om het binnen wat aangenamer te maken.
Heb je de mogelijkheid om ijsblokjes te combineren met andere methodes? Dat kan namelijk het effect vergroten. Dit is handig voor mensen zonder airconditioning of voor wie zuinig met energie wil omgaan.
Praktische toepassingen van ijsblokjes
Een populaire truc is om ijsblokjes met een ventilator te mixen. Vul een kom of bak met ijsblokjes (of gebruik een ingevroren fles water) en strooi er een snufje grof zout overheen (dit helpt om het smelten wat langer tegen te gaan). Zet de kom ongeveer 30 cm voor de ventilator en als je een metalen kom gebruikt, werkt dat nog wat beter omdat de koude beter geleidt wordt. Leg er ook een handdoek onder om condens op te vangen.
Bevroren waterflessen zijn ook een solide keus. Vul plastic flessen tot driekwart, vries ze in en leg ze dan op een bord of in een bak in de ruimte die je wil afkoelen. Een andere slimme tip is om de bevroren flessen voor een open raam te hangen in een vochtige doek – zo koelt de binnenkomende lucht wat af.
Wil je het nog eens anders aanpakken? Probeer dan eens een vochtige doek met ijsblokjes. Maak een groot laken of een handdoek nat met ijswater, of leg er wat ijsblokjes op en hang ‘m voor een open raam. Zet daarnaast nog een kom met ijsblokjes aan de voet van de doek (dit verhoogt de verkoelende werking).
Lokale verkoelingstechnieken
Wil je wat doelgerichte verkoeling, dan kun je een kom met ijsblokjes naast je bed of bureau zetten. Zo geniet je lokaal van de koelte zonder veel energie te verbruiken. Een andere tip: ’s nachts de ramen openzetten en bakken met ijsblokjes op de vensterbank leggen, zodat de binnenkomende lucht even afkoelt.
Let wel op: het effect van ijsblokjes is kortstondig. Je moet dus regelmatig bijvullen om de koelte vast te houden. Zorg ook dat je oppervlakken beschermt (bijvoorbeeld met onderzetters of dikke doeken) zodat je geen water- of vochtplekken krijgt, en voorkom overtollige vochtigheid om schimmelvorming (ongewenst voor de luchtkwaliteit) te vermijden.
Extra koeltips en milieu-overwegingen
Buiten het inzetten van ijsblokjes zijn er nog wat andere dingen die je kunt doen om het binnen lekker koel te houden. Zet je ramen vroeg in de ochtend of laat in de avond wijd open, sluit gordijnen tijdens de warmste uren en overweeg thermische gordijnen voor een betere isolatie. Draag lichte, ademende kleding van katoen of linnen, beperk het gebruik van apparaten die warmte afgeven en vergeet vooral niet genoeg te drinken.
Vanuit een milieuperspectief weegt het gebruik van ijsblokjes als koeltechniek wel erg gunstig tegen opties als airconditioning. Natuurlijk kost het elektriciteit om ijs te maken, maar dat verbruik is heel wat lager dan dat van een airco – een aantrekkelijke keuze als je ook je energieverbruik verminderen wilt tijdens hittegolven en een duurzame levensstijl nastreeft.