Deze truc met ijsblokjes klinkt absurd… maar verlaagt de temperatuur binnen enkele minuten

Met de hitte en de benauwde lucht zoeken veel mensen naar manieren om lekker af te koelen. Niet iedereen heeft een airco (sommigen kiezen er zelfs bewust voor om dat te laten liggen vanwege energieverbruik airconditioning). Daarom winnen zelfgemaakte oplossingen, zoals het gebruik van ijsblokjes, snel aan populariteit als een simpele en groene keuze.
Hoe ijsblokjes werken
IJsblokjes werken door warmte op te zuigen (denk aan een spons die warmte opneemt) wanneer ze smelten. De energie die vrijkomt bij het smelten, haalt warmte uit de omgeving en verlaagt zo de lokale temperatuur. Hierdoor ontstaat een prettige verkoeling, precies wat je zoekt als de zon te fel is.
Je kunt dit natuurlijke proces eenvoudig inzetten in huis als je snel wat verkoeling wilt zonder dat je apparaten nodig hebt die veel stroom verbruiken.
Handige trucs voor thuis
Ventilator met ijsblokjes
Een leuke tip is om een kom of bakje vol ijsblokjes voor je ventilator neer te zetten. Als je er een snufje grof zout bij doet (dat zorgt ervoor dat het ijs sneller smelt), wordt het koele effect nog sterker. Een metalen kom werkt hier het best, omdat die de kou goed doorgeeft. Leg wel even een handdoek onder de kom om condensatie op te vangen.
Bevroren waterflessen
Vul plastic flessen tot driekwart met water en vries ze in. Zet de bevroren flessen vervolgens op een bord of in een bakje in de kamer. Voor een extra fris briesje kun je de flessen naast een geopend raam hangen, omwikkeld met een vochtige doek (dit helpt om de koude lucht naar binnen te trekken). Deze flessen kunnen ook prima dienstdoen als koude kruiken tijdens warme nachten.
Frisse doeken met ijsblokjes
Hang een natte doek of een laken voor je raam en voeg ijsblokjes toe aan de onderkant van de doek. Lichte kleuren zoals wit werken extra goed omdat ze de zonnestralen terugkaatsen, wat zorgt voor een koelere binnenomgeving.
IJsblokjes bij bed of bureau
Zet gewoon een kommetje met ijsblokjes naast je bed of werkplek. Zo heb je altijd direct wat afkoeling binnen handbereik op warme dagen en nachten.
IJs op de vensterbank
Een bakje of bord met ijsblokjes op de binnenkant van de vensterbank kan vooral ’s nachts goed werken, wanneer de buitenlucht extra fris is.
Let op en wees voorzichtig
Hoewel deze tips best verfrissend zijn, werken ze maar tijdelijk. Vervang de ijsblokjes regelmatig (anders werkt het effect minder) en leg altijd iets onder de bakjes om je meubels te beschermen tegen waterschade. Zorg er ook voor dat je ruimte goed geventileerd is, zodat overtollig vocht geen probleem wordt.
Nog meer tips om koel te blijven
Naast het gebruik van ijs kun je nog wat extra maatregelen treffen om je huis koeler te maken, wat bijdraagt aan duurzaam gebruik van middelen. Zet bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of laat op de avond de ramen open als het buiten wat frisser is. Houd tijdens de warmste uren van de dag je gordijnen of luiken dicht, zodat het felle zonlicht buiten blijft. Ook planten die vocht afgeven kunnen bijdragen aan een aangenamere luchtvochtigheid binnenshuis.
Investeren in thermische gordijnen kan helpen om de warmte die via de ramen binnenkomt te verminderen, terwijl je met lichte, ademende kleding van katoen of linnen comfortabel blijft. Probeer ook om gebruik van verwarmende apparaten tijdens de warmste uren zoveel mogelijk te vermijden, en zorg dat je goed drinkt met water of andere verfrissende drankjes (een beetje extra drinken is altijd fijn).
Zelfgemaakte verkoelingsoplossingen met ijsblokjes geven je niet alleen direct verlichting, maar zijn ook vriendelijk voor het milieu, net zoals airconditionerwater hergebruik. Zo laat je met eenvoudige middelen zien hoe je op een slimme en zuinige manier met de zomerse hitte om kunt gaan.