Simpele ingrediënten
Het geheim zit hem in de ingrediënten. Je hebt slechts 4 ons korte pasta (bijvoorbeeld penne) nodig, die je kookt tot hij bijna al dente is. Voeg een snufje kosher zout en, als je wilt, wat versgemalen zwarte peper toe om de smaken een boost te geven. Voor de groenten gebruik je 1 ½ kopjes verse of diepgevroren broccoliroosjes (die geven niet alleen kleur, maar leveren ook wat voedingsstoffen).
Voor de romige saus heb je 2 ½ ons roomkaas (⅓ kopje) en 1 eetlepel ongezouten boter nodig, wat zorgt voor een zachte textuur. De finishing touch? ½ ons Parmigiano-Reggiano, fijn geraspt (⅓ kopje), en extra kaas om erbij te serveren (voor degenen die altijd wel wat meer willen).
Simpele stappen om te maken
Het is heel eenvoudig: begin met de pasta in ruim gezouten kokend water, maar kook hem 2 minuten minder dan aangegeven op de verpakking. Terwijl de pasta kookt, schep je een kopje pastawater uit en voeg je de broccoli toe aan dezelfde pan. Kook dit nog zo’n 1 tot 2 minuten, tot de pasta mooi al dente is en de broccoli een heldere groene kleur krijgt.
Giet daarna alles af, maar bewaar die kop pastawater (zet hem even apart en houd hem warm). Doe de pasta terug in de pan en voeg de roomkaas, boter en 2/3 kopje van het gereserveerde pastawater toe op middelhoog vuur. Roer goed door tot alles glad wordt en licht begint te pruttelen.
Haal de pan van het vuur en meng er de gekookte pasta, broccoli en Parmigiano-Reggiano doorheen. Als je merkt dat de saus te dik is, kun je nog wat extra pastawater toevoegen zodat alles mooi aan de pasta blijft plakken. Serveer met wat extra Parmezaanse kaas en eventueel een extra snufje zwarte peper voor de smaak.
Leuke variaties op mac and cheese
Als je graag eens een twist geeft aan je mac and cheese, zijn er verschillende variaties die het proberen waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan “Test Kitchen’s favoriete stovetop mac and cheese” voor een klassieke aanpak, of ga voor een wat luxere variant zoals “Thomas’s romige macaroni en kaas”. Als je liever de oven in gaat, kun je kiezen voor “klassieke gebakken mac and cheese” of “Mrs Kostyra’s gebakken macaroni en kaas”. En voor de liefhebbers van zeevruchten is er “Seafood Mac and Cheese”, een verrassende draai aan dit geliefde gerecht (een leuke uitsparing voor de avontuurlijke eter).
Met Cheater’s Mac and Cheese heb je niet alleen een snel gerecht bij de hand, maar ook een basisrecept waar je vrij mee kunt variëren. Of je nu gaat voor de simpele versie of liever wat experimenten doet, macaroni en kaas blijft een troostrijke maaltijd die iedereen waarderen kan.