De regenboog in glas

De regenboog als symbool.
Eenvoudig en duidelijk – kleurig en strak
Een regenboog in glas is een kunstobject op zich, 
uniek en eenmalig.


De regenboog. Een symbool dat een verhaal vertelt.

De regenboog wordt met regelmaat toegepast in urn of grafsteen. Voor de ene familie is het de symbolisering van de verbindende weg tussen hemel en aarde en de volgende familie is het een teken van de belofte van God aan de mensheid.
Of men vind het gewoon een mooi symbool zonder diep over de betekenis in het gevoel na te denken.

Een regenboog kan op veel verschillende manieren worden getekend en uitgevoerd. Vaak heeft men  de haast kinderlijk schematische regenboog met de strakke banen voor ogen, echter er kan nog veel meer met glas en kleur  worden gedaan.
En hier vertellen wij u in deze informatie folder over. Wij laten veel foto’s zien omdat het beeld vaak beter duidelijk maakt waar het over gaat dan het woord.

Een glazen regenboog van Brenda Bleijenberg is gemaakt in de fusing glastechniek (glasversmelting). Iedere regenboog wordt individueel en met zorg en aandacht gemaakt en is daardoor een uniek en eenmalig glaskunstobject. Er kan nooit een identiek tweede exemplaar gemaakt worden.Maatwerk

Brenda Bleijenberg maakt maatwerk. Een regenboog als as– of gedenkobject, letterplaat of glasornament  wordt in overleg met de familie, en vaak ook, samen met de familie, ontworpen en gemaakt waarbij natuurlijk altijd rekening wordt gehouden met de degelijkheid en duurzaamheid van het glas. Ook houden wij rekening met de omgeving waarin het glas wordt geplaatst.

Door op deze wijze te werken garanderen wij telkens weer een uniek en eenmalig glasobject.

Meer informatie over de werkwijze van Brenda vindt u in hoofdstuk 2 van “het Grote boek van Brenda Bleijenberg”. Dit boek kunt u als E-book bij ons bestellen via brenda@glazeniers-glaskunst.nl.


Ontwerp

Een regenboog kan op verschillende manieren worden vorm gegeven. De belangrijkste vraag is telkens weer wat de familie voor ogen heeft.

De regenboog kan een onderdeel zijn van het verhaal dat de familie wil vertellen of juist het gehele verhaal, het belangrijkste element dus dat alles in een oogopslag duidelijk maakt.

De boog kan eenvoudig in goed gekozen kleuren met strakke banen worden gemaakt of juist een grillige eigen vorm krijgen.

De regenboog kan in doorzichtig, transparant glas worden gemaakt of juist in opaal glas. Dit is glas waar niet doorheen gekeken kan worden. De keuze van het glas wordt mede bepaald door de plaats waar het hart object komt te staan. Hier vertellen wij u graag meer over in een persoonlijk gesprek.

Het kan de afbeelding van de geboortekaart of overlijdenskaart zijn, een foto of een tekening die de overledene zelf heeft gemaakt of de wenskaart die zo mooi is.
En ook de tekening die het kind of broertje of zusje van de overledene heeft gemaakt kan in een zo exact mogelijke weergave in kleur en vorm of juist als een abstracte impressie worden uitgevoerd.

Alles kan in glas worden gemaakt zodat het verhaal dat verteld mag worden ook goed wordt verteld. Telkens weer in vorm en kleuren uitgevoerd volgens de wens van de familie.
Wij vertellen u hier graag meer over in een persoonlijk gesprek.

De vorm van de regenboog

De vorm van de regenboog is heel belangrijk. Om dit goed te bepalen wordt eerst het gehele ontwerp met de familie ontwerpen en doorgesproken. De plaats van de boog is dan bepalend.

Een regenboog kan een strakke “klassieke” vorm krijgen of juist een speels kinderlijke vorm.
Mag de regenboog zeer herkenbaar aanwezig zijn of is het juist de bedoeling dat de boog subtiel op de achtergrond blijft.


En moet het wel een echte regenboog worden. Of gaat het juist om de kleuren van de regenboog en wordt er een andere vorm gekozen om dit verhaal te vertellen.


Wanneer de vorm in concept klaar ligt gaan we kijken op welke wijze de regenboog wordt uitgevoerd. Wat past bij de familie en de overledene. Ook de kleuren zijn van invloed op de vorm van de regenboog. Moeten de kleurbanen strak naast elkaar lopen of mogen ze juist in elkaar overlopen.


In een glasplaat of steen of erop 

De vorm en de plaats van de regenboog of het symbool in regenboog kleuren is dus heel belangrijk in de ontwerpfase. Is het bijvoorbeeld de bedoeling dat de regenboog het belangrijkste onderdeel van de glasplaat of steen wordt of is het juist de bedoeling dat het glas als een kleurig ornament wordt.

De grootte van het glas is vaak niet het belangrijkste. Met name de vorm en de kleuren zijn datgene wat zo sprekend zal zijn.

Het plaatsen van een regenboog

De regenboog kan op verschillende manieren in het gehele monument of gedenkobject worden verwerkt. De boog kan door middel van een zaagsnede in de steen worden vastgezet. Het glas wordt dan met een flexibel blijvende lijm bevestigd.
Ook kunnen er boorgaten in het glas worden gemaakt waardoor de boog vrijkomt van steen of glas.

En de regenboog of het ornament in regenboog kleuren kan op de steen of het glas worden verlijmd.Toepassingen van het symbool regenboog

Een regenboog of symbool in regenboog kleuren op veel verschillende manieren worden toegepast. Hieronder vertellen wij u het een en ander over de verschillende toepassingen en laten wij u met foto’s een aantal mogelijkheden zien. De foto’s mag u zien als ideeën die wij graag met u delen. Iedere vraag die een familie bij ons neerlegt wordt telkens weer opnieuw bekeken en samen met de familie puzzelen wij net zo lang tot alles wat zij tot uitdrukking willen brengen ook inderdaad wordt verteld.


Regenboog kleuren in een urn monument 

Een regenboog of symbool in regenboog kleuren, kan als basis en veelzeggend symbool onderdeel van het urn monument zijn.

Afhankelijk van de mogelijkheden op de begraafplaats kan het glas rechtop worden gezet of juist in of op een liggende steen worden verlijmd.

Het kan een eenvoudige strakke kleine regenboog zijn die op de urntegel wordt verlijmd. Of het wordt juist de bijzondere combinatie van de regenboog vorm in heel andere kleuren zoals de paarse boog hier onder laat zien.

En wat ook met regelmaat wordt gevraagd wordt gevraagd is om meerdere symbolen tot één geheel te maken, zoals de vlinders hieronder die door de regenboog hemel vliegen.

Regenboog kleuren in het grafmonument

De regenboog in glaskunst kan op zoveel verschillende manieren worden vormgegeven dat we nooit alles kunnen laten zien. Er is daarom gekozen voor de onderstaande 3 mogelijkheden omdat ze zo verschillend zijn en alle drie een geheel ander beeld geven.

De 1e glasplaat laat een strakke regenboog zien die door 3 wolken loopt. De gehele glasplaat is in glasfusing gemaakt. De 2e foto laat een regenboog zien die grillig is. De boog is gezet voor een mat gezandstraalde glasplaat.
En de 3e foto laat een groot kruis zien dat is uitgevoerd in abstracte regenboog kleuren. Het kruis is uit 1 stuk en op de liggende grafsteen verlijmd.
Regenboog kleuren als ornament in een monument

De regenboog of regenboog kleuren kan ook als kleiner symbool aan het monument worden toegevoegd. Wij hebben een keuze gemaakt van alle mogelijkheden die in de afgelopen 18 jaar door ons zijn uitgevoerd.

De 1e foto laat een grote vlinder in regenboog kleuren zien. De kleuren lopen speels in elkaar over en de vlinder is op een sokkel midden op de grafsteen geplaatst.
De 2e foto laat een abstracte rivier in regenboog kleuren zien. De abstracte glasplaat is op de staande steen verlijmd. En de 3e regenboog is een klassieke regenboog in kleuren die door de familie zelf zijn uitgekozen. De kleuren lopen strak naast elkaar en de boog is met behulp van RVS afstandhouders op een gematteerde fusing glasplaat vast gezet.

Regenboog kleuren op een bestaand monument

De laatste jaren mag er steeds meer kleur in het rouwen zijn dan vroeger. We zien  steeds vaker dat een al langer bestaand monument wordt verfraaid met glaskunst. Wij krijgen deze vraag de laatste jaren zo vaak dat er zelfs een speciale beschrijving is ontwikkeld hoe een glasobject verlijmd moet worden.
Regenboog kleuren als asdrager of gedenkobject voor thuis

Een regenboog kan heel goed als basis worden genomen voor een thuis gedenk object. Brenda maakt maatwerk, in zowel grote grafmonumenten als ook heel kleine koester objecten of mini urnen.

Hieronder ziet u 3 voorbeelden van een gedenkobject waar de regenboog heel duidelijk als uitgangspunt is genomen. Het 1e object is een thuis object waarin de regenboog in abstracte kleuren is vorm gegeven.
Het 2e object laat een halve glazen bol zien waar een blauwe regenboog overheen loopt. Het geheel is uiteindelijk niet groter dan 8 cm geworden.
En het 3e object is een kleine regenboog vlinder op een rechthoekige kleine asbus, een echte duidelijke mini urn dus.En naast de kleine thuis objecten zien we een groeiende belangstelling voor de tuin-gedenkobjecten. De familie wil na het overlijden graag een plek thuis inrichten ter nagedachtenis aan de overledene. Soms met de urn in het kunstwerk en de volgende keer enkel als gedenkplek.

Hieronder laten wij u 3 voorbeelden zien van uitgevoerde regenbogen als gedenkplaats voor thuis.
Het 1e glasobject is uiteindelijk op een grindvloer in de nieuw ingerichte tuin komen te staan. De steen is gedeeltelijk uitgehold zodat een deel van de as verbinding heeft kunnen maken met het object.
Het 2e glasobject staat op een holle sokkel van graniet. In de sokkel heeft de urn een plek gevonden. En op de 3e foto staat een vlinder op een uitgeholde steen. In de steen is de as van de overledene gelegd en de vlinder is er met veel zorg bovenop verlijmd.
De vlinder heeft daarna een mooie plaats in de tuin gekregen.Meer mogelijkheden voor een as of gedenkobject vindt op de informatie pagina’s koestersteentjes, as- en gedenkobject met een symbool, vorm en gevoel – as- en gedenkobject in kleur en as- en gedenkobject voor en door een kind, op onze website www.glazeniers-glaskunst.nl.


Regenboog kleuren als urn 

De laatste jaren krijgen we met regelmaat de vraag een urn in regenboog kleuren te ontwerpen. In overleg met de familie worden er dan eerst een aantal ontwerpen gemaakt om uit te zoeken welke vorm urn het beste bij de familie en de overledene past.

De urn kan bijvoorbeeld een strakke hoog rechthoekige vorm krijgen, of juist de duidelijke piramide vorm past bij de overledene.
En soms ziet de familie tijdens het bezoek aan het atelier dat een vlinder of een ander symbool helemaal past en wordt een eenvoudige asbus gekozen waar het symbool op wordt gezet.

Veel vormen zijn mogelijk in de urn en Brenda laat zich telkens weer graag door een familie uitdagen om “out of the box” te denken. Dus iets te bedenken wat nog niet eerder door haar is uitgevoerd.


De glazen urnen kunnen zowel in huis worden geplaatst als buiten in de tuin of op de begraafplaats.
meer voorbeelden van urnen vindt u op de informatiepagina Urn met glaskunst op onze website www.glazeniers-glaskunst.nl.En tot slot

Op www.glazennest.nl vind u een aantal glasobjecten in regenboog vorm die op dit moment in ons atelier aanwezig zijn.
Wanneer u de regenboog objecten in levende lijve in ons atelier wilt zien, bel of mail ons dan voor een afspraak (brenda@glazeniers-glaskunst.nl | 0541-533476), of loop binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, tussen 10 en 16 uur.
Atelier Het Glazen Nest, Noordwal 14, Oldenzaal.


Verzoek van Brenda

In het Glazen Nest maak ik monumenten en gedenkobjecten met een eigen identiteit, een eigen persoonlijkheid. Ieder object dat wij maken is eenmalig en uniek. Het wordt speciaal voor de overledene gemaakt in samenspraak met de familie. 

Ik laat u deze ontwerpen zien omdat u interesse in dit onderwerp heeft. Helaas zie ik hier en daar mijn ontwerpen terug bij anderen, en daarom verzoek ik u het volgende:

- Kopieer mijn ontwerpen niet.
- Laat ze ook niet respectloos door een andere kunstenaar uitvoeren.
- kopieer ook geen werken die uitgevoerd zijn voor iemand anders.
        - Heb respect voor de andere families. Ik geef veel tijd en energie aan de ontwikkeling van mijn werk en puzzel met een familie op de vorm en de kleuren, net zo lang tot het verhaal dat zij willen vertellen klopt.

Laten wij samen uw eigen verhaal vertellen, een nieuw en persoonlijk voor u vormgegeven verhaal.

Visie

Ik wil een verhaal vertellen. Het verhaal van de overledene en zijn of haar familie. Het is iedere keer weer een nieuw verhaal, een uniek verhaal over een uniek mens, een unieke familie.

Het doel is die verhalen een vorm en een kleur te geven en daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Zo ontstaat een tastbare plek waar herinneringen, hoop en dromen vorm hebben gekregen. Een plek, een object, waar je tegenaan kunt praten, dat je kunt verzorgen, waar je iets bij kunt achterlaten.

Een plek waar jij jezelf kunt zijn, omdat dit de plek is waar jij je dierbare herkent.

De leeftijd maakt eigenlijk niet het verschil voor het gevoel van je dierbare missen.

        Ouders hadden dromen voor een te vroeg geboren baby. Hoop, verwachtingen. En met het                  overlijden van het kindje is dat alles vervlogen.

Kinderen die ouders verliezen; wat maakt het uit hoe oud het kind is?
        Of iemand nu 5 of 50 is, de overleden ouder is er niet meer en het kind kan zijn/haar verhaal
        niet meer rechtstreeks vertellen. Dromen voor de toekomst zijn vervlogen en de hoop is
        verdwenen.

De man of vrouw die de partner heeft verloren.
        Niet meer samen ouder worden; de overlevende wordt nu ouders en de geliefde nooit meer.
Niet meer samen koesteren, niet meer samen liefhebben.

        Iemand die een broer of zus verliest. Afscheid nemen van degene die je jeugd heeft
        meegemaakt, die dingen van je weet die niemand anders weet. Het verlies van de persoon waar          je als kind mee lachte en ruzie mee maakte. De persoon waar je je ouders mee deelt. Het
        overlijden van je broer of zus betekend ook afscheid nemen van een deel van je jeugd.