Kindertekeningen in glas

Kindertekeningen in glas
Spontaan en glanzend, kleurig en vol van kleur
Een momentopname voor altijd


Een kindertekening in glas – een momentopname voor altijd vastgezet 

“Er zijn voor mijn gevoel geen mooiere symbolen om uit te voeren dan de tekening van een kind.
De spontaniteit die wij als volwassenen langzaam hebben afgeleerd is bij een kind nog volop aanwezig. Het kleurgebruik is bij ieder kind uniek, de vormgeving dromerig, en de verhoudingen passen altijd weer bij de belevingswereld van het kind”.

Ik werk al vanaf het begin (1999-2000) samen met kinderen en hun ouders. En de laatste jaren ontmoet ik jong volwassenen die als kind met mij hebben samen gewerkt. En wanneer zij mij dan vertellen hoe zij het indertijd beleefd hebben, en dat ze nog steeds trots zijn op dat wat ze hebben gemaakt, geeft mij dat een voldaan gevoel.

Het is goed.Maatwerk

Al bijna 20 jaar worden kindertekeningen door Brenda Bleijenberg in glas omgezet. Telkens weer tracht ze zo goed als mogelijk bij de belevingswereld van het kind te blijven, en de kleuren en vormen om te zetten in glas.
Het vertalen van de tekening gebeurt altijd in overleg met het kind, of met de ouders en broertjes en zusjes. En wanneer de familie wil, mogen zij ook meewerken aan de uitvoering van het glas.
De wens van het kind en de ouders is leidend in de uitvoering. Van belang is wel om te weten waar de tekening gaat komen. Wordt het een ornament voor op de urn steen of wordt het de grote letterplaat voor het grafmonument. Of is de tekening bedoeld als klein en kleurig ornament voor op de steen. Het kan ook een speciale urn of mini urn gaan worden voor thuis of een gedenkobject met een beetje as in de sokkel.
En het gebeurt ook dat Brenda samen met de familie gaat puzzelen om er een groot object voor aan de muur thuis van te maken. Soms met meerdere tekeningen in het object verwerkt.

Ontwerp

Een kindertekening kan in elk formaat en iedere vorm worden uitgevoerd.
Natuurlijk moet de gekozen vorm wel passen bij de originele tekening. Dit gaat in altijd overleg met de ouders en/of het kind zelf.

De ene keer komt de familie in het atelier en is de tekening al klaar. Vaak is deze tekening dan de basis geweest van de rouwkaart en heel belangrijk om in het monument of de urn vertaald te zien.
En de volgende keer gaat Brenda samen met het kind of de kinderen zitten en tekenen. Het ene kind kan direct iets heel eigens schilderen en tekenen en bij het volgende kind doen we het in stapjes.
Iedere familie, en ieder jong of iets ouders kind heeft een eigen manier van samen werken.
Leeftijd van het kind

De ontwikkeling van het tekenen bij kinderen is voor Brenda fascinerend om te zien. Vaak beginnen meisjes eerder met details als vingers en haren dan de jongens. Jongens zijn vaak wat grover in de lijnen. Ook beginnen jongens vaak later met het netjes inkleuren van een tekening. En juist dat “over de lijntjes kleuren” maakt de tekening zo karakteristiek.

Wanneer een kind graag iets zelf wil tekenen maar niet weet waar het moet beginnen helpt Brenda het op weg. Ze gaan dan in het atelier samen tekenen en vaak is het zo dat wanneer het kind begonnen is het thuis niet meer kan stoppen met ideeën op papier te zetten.

Wanneer een kind nog te jong is om zelf een tekening te maken (vaak tot 5 jaar) maar de ouders toch graag iets toe willen voegen aan het monument gebruiken we vaak een handafdruk in glas of een voetafdruk.


Vlinders

Kinderen houden van vlinders en ze worden dan ook veel getekend. Het is telkens weer een heerlijke uitdaging om het beestje in glas te vertalen.

Hieronder ziet u een voorbeeld van 3 vlinders die door een meisje van 6 jaar zijn getekend. Samen met haar heb ik de juiste kleuren voor haar vlinders gezocht en samen hebben we glas gezaagd.
En hier ziet u 2 vlinders van wat oudere kinderen. De tekeningen zijn met zorg gemaakt voor het monument voor moeder. En ook hier hebben we uit alle kleuren de juiste gezocht en hebben we met elkaar aan de glastafel gestaan om ze te maken.


Toepassingen van de tekening 

De tekening van een kind kan op veel verschillende manieren als gedenkobject worden toegepast. Hieronder vertellen wij u het een en ander over de verschillende mogelijkheden en laten wij u met foto’s een aantal uitvoeringen zien. De foto’s mag u zien als ideeën die wij graag met u delen. Iedere vraag die een familie bij ons neerlegt wordt telkens weer opnieuw bekeken en samen met de familie puzzelen wij net zo lang tot alles wat zij tot uitdrukking willen brengen ook inderdaad wordt verteld.


kindertekening als Urn 

Brenda maakt urnen die niet direct herkenbaar zijn als urn. Het zijn telkens weer kunstobjecten die als “asdrager” worden gebruikt.

Veel vormen zijn mogelijk in de urn en Brenda laat zich telkens weer graag door een familie uitdagen om “out of the box” te denken. Dus iets te bedenken wat nog niet eerder door haar is uitgevoerd.

De tekening is het uitgangspunt voor de urn. En de wens van het kind en de ouders is leidend in het totale ontwerp. Ook is het belangrijk om te weten hoeveel as er in de urn gelegd gaat worden.

De urn kan bijvoorbeeld een strakke hoog rechthoekige vorm krijgen waarbij de glas tekening tegen de zuil wordt verlijmd. De zuil is hol zodat de as erin kan worden gelegd.
Of de basis van de urn wordt van RVS gemaakt zoals de 2 bloemen die u hieronder ziet. Zo nauwkeurig als mogelijk omgezet in glas en daarna op 2 zuilen van RVS gezet.

En wat vind u van de loodgieter van de jongen van 11 jaar oud. Een tekening speciaal voor zijn vader gemaakt. En toen zijn vader was overleden was iedereen het er over eens dat deze tekening op de urn van graniet moest komen.Kindertekening als mini-urn of gedenkobject voor thuis

De tekening als mini urn. En de uitvoering is afhankelijk van wat het kind graag uitgevoerd ziet. De as kan duidelijk zichtbaar zijn zoals het vierkante asbusje met het hartje er op. En de as kan in de steen van de paddenstoel worden verstopt.Naast een glasobject waar de as in verwerkt wordt kan er ook een enkel gedenkobject worden gemaakt.  Een mooie tekening die herinnert aan een periode.


Kindertekening op een urn monument 

De tekening van een kind, omgezet in glas voor op het urn graf. Het kan een groot en veelzeggend iets zijn. Of juist een subtiele kleurexplosie.

Het beertje is door een jongen samen met zijn vader getekend. Vader tekende de lijntjes en de jongen heeft hem ingekleurd.

Het hart is door de oudste zus getekend. Alle kinderen waren het er over eens dat zij dit moest doen omdat zij het beste kon tekenen. En met elkaar is het hart in glas omgezet zodat iedereen er een stukje in had gelegd. Het enige dat vader deed was foto’s nemen.
Kindertekening in het grafmonument

Een kindertekening wordt met regelmaat als uitgangspunt voor een grafmonument gekozen. 
De tekening kan als groot veelzeggend symbool een plek in het monument vinden of juist als kleiner ornament.

Hier onder ziet u 2 voorbeelden. Het tuinrandje voor Stijn is opgebouwd uit de bloemetjes die zijn zusjes hebben getekend. Speels dansen de bloemen rond zijn naam.

En het clowntje was eerst een tekening die op school was gemaakt. En toen de jongen met zijn ouders in het atelier aan tafel zat vertelde hij het verhaal over zijn clowntje waarna er tranen werden weggeveegd.
Samen met de jongen heeft Brenda de tekening verder aangevuld. Hij heeft ballen getekend die in de lucht gehouden moesten worden en de zon tekende hij er nog bij terwijl vader en Brenda aan het glassnijden waren.
Tekening als ornament in een graf- of urnsteen

Met grote regelmaat krijgt Brenda de vraag van een familie of een tekening ook aan een bestaande steen kan worden toegevoegd. De ouders merken dat hun kind graag iets definitiefs wil maken voor het overleden familielid.
Wanneer de familie dan in het atelier is en het kind de gelegenheid krijgt om rond te kijken is er al snel een keuze gemaakt welk type object het gaat worden.
Vaak krijg ik dan al na een paar dagen de tekening op de mail zodat er met de uitwerking begonnen kan worden.

Samen met de ouders kijk ik hoe het glas het beste aan of op de steen bevestigd kan gaan worden.

 
Technieken

De tekening van een kind kan in iedere glastechniek worden uitgevoerd. Er wordt samen met de ouders gekeken waar het object komt en welke techniek hier het meest geschikt voor is.

De 1e tekening die u hieronder ziet is vertaald in glas in lood. Het meisje had de tekening voor oma gemaakt omdat ze zo verdrietig was na het overlijden van opa. De tekening is op het glas op de traditionele manier gebrandschilderd en hangt al jaren bij oma in de kamer.

De 2e tekening is in de techniek glas fusing gemaakt. Glasfusing betekend het versmelten van 2 of meerdere lagen glas tot één geheel. Samen met het kind hebben we de kleurtjes uitgezocht en is er gesneden en gezaagd.

En de 3e tekening is in de techniek mozaïek uitgevoerd. Eerst zijn de glasstukjes gesneden en daarna is de tekening op het glas gebrandschilderd. En toen het glas helemaal klaar was is de tekening op een graniet plaat verlijmd en uiteindelijk aan het monument van vader toegevoegd.
Tekening of tekst in zandstralen

Soms wil een kind de tekening niet inkleuren. Dan is het lijnenspel voldoende.
Of het kind zit nog te vast in het verdriet en kan het totaal geen vorm geven. als dit zo is gaat Brenda in overleg met het kind. En dan wordt er samen voor gekozen om enkel wat lijnen te zandstralen. Of juist enkel de naam.
En ook dan is het goed.En tot slot

Teveel verhalen zijn nog niet verteld. Teveel ideeën zijn nog niet beschreven en zoveel foto’s zijn nog niet getoond. En dit kan ook niet. het zou te veel worden.
Het enige dat wij nu gedaan hebben is beschrijven hoe mooi het kan worden. De tijdloosheid in glas. Een momentopname van het kind voor altijd in glas gevangen.

Wanneer u meer wilt weten over het vertalen van een tekening in glas, bel of mail dan gewoon (brenda@glazeniers-glaskunst.nl | 0541-533476) of kom een keertje in het Atelier langs. Ook kunt u zonder afspraak komen op de Open Deur dagen die iedere laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, tussen 10 en 16 uur zijn.
Atelier Het Glazen Nest, Noordwal 14, Oldenzaal.