een glasplaat in één kleur. De kleur vertelt het verhaal

Een glasplaat in één kleur. 

De kleur vertelt het verhaal.
De staande plaat in een graf- of urn monument, ook wel letterplaat genoemd, kan heel goed in glas worden uitgevoerd.  Het kan blank (doorzichtig) glas zijn of juist één goed gekozen kleur.


Het graf- of urn monument met blank doorzichtig “float” glas
Het blanke “float” glas wordt de laatste 15 jaar veel op de begraafplaats toegepast. Het float glas is geheel doorzichtig wat betekent dat de omgeving en de achtergrond duidelijk door het glas te zien zijn. Hierdoor is echter de tekst vaak slechter leesbaar.

Door de tekst op het glas “negatief” te zandstralen kan de leesbaarheid van de tekst worden vergroot. Het is ook mogelijk gekleurde letters van glas te gebruiken.


“Float” glas is dus heel helder doorzichtig. Door het in de oven op een ondergrond te versmelten kan het glas een matte textuur krijgen waardoor de tekst beter zichtbaar is. Ook kan het glas in de oven een grove structuur krijgen of een buiging krijgen.


Het blanke “float” glas kan rondom worden gepolijst of juist een gebrokkelde rand krijgen.
Transparant (doorzichtig) fusing glas als letterplaat

Transparant fusing glas is glas waar het licht doorheen valt. Dit betekent dat de omgeving waarin het glas wordt geplaatst van invloed kan zijn op de kleur en/of de uitstraling.

Het transparante fusing glas heeft altijd kleine luchtbelletjes. Deze luchtbelletjes zijn juist zo kenmerkend voor het versmolten glas, en onderscheiden fusing glas van het heldere float glas dat hierboven is besproken.


Een letterplaat in transparant fusing glas kan in kleurloos blank glas worden uitgevoerd of in  iedere gewenste kleur. Vaak stuurt een steenhouwer of de familie zelf een RAL nummer waar de juiste glaskleur bij gezocht moet worden. De familie heeft dan bepaalde herinneringen aan deze kleur en wil dit tot uitdrukking brengen in het monument.

De familie kan ook in het Atelier komen kiezen uit onze Colourtheek van ruim 2000 kleurstalen in transparant fusing glas.

Opaal fusing glas (niet doorzichtig glas) als letterplaat

De tegenhanger voor transparant glas is opaal glas. Opaal glas is glas waar niet doorheen gekeken kan worden. De omgeving waarin de glasplaat komt te staan heeft dus geen invloed op de kleur of de uitstraling van het glas.

De techniek om de glasplaat te maken is bij zowel transparant glas als opaal glas gelijk. De enige verschillen zijn dat er met een ander glastype wordt gewerkt en dat het kleurenpalet in opaal glas vele malen groter is dan in transparant glas.


Glas in iedere vorm

Een glasplaat in de fusing techniek kan iedere gewenste vorm en afmeting krijgen die u en de familie samen bedenken – in samenspel met uw natuursteen. Wel kijken wij altijd samen met u naar de stevigheid en duurzaamheid van het glas. Hele dunne vormen en uitsteeksels in een glazen letterplaat zullen wij op een begraafplaats dus niet snel uitvoeren. Het wordt immers in de buitenlucht geplaatst en moet alle weersomstandigheden overleven.

Als ornament op steen of glasplaat verlijmd kan een dunnere of fragielere vorm eventueel wel worden toegepast.


Fusing glas kan dus in iedere gewenste vorm worden gesneden. Het glas kan bijvoorbeeld een rechthoekige of vierkante vorm krijgen waarbij de bovenzijde schuin worden afgesneden. Of de glasplaat krijgt aan de buitenzijde een afgeronde vorm.


Er kan een symbolische vorm aan het glas worden gegeven zoals het hart dat hier staat afgebeeld. Of juist een ronde vorm, om oneindigheid te symboliseren. Grillige vormen zijn ook mogelijk, om op een geheel eigen wijze het verhaal van de familie te vertellen.De dikte van glas

Het fusing glas kan in iedere gewenste dikte worden gemaakt. De dikste glasplaat die ons atelier tot heden heeft gemaakt had een dikte van 42 mm. Meestal nemen we voor een letterplaat (staande plaat) een dikte van 15 mm. Dit is echter een beetje afhankelijk van de grootte van de plaat.

Iedere kleur is mogelijk

Het Glazen Nest heeft een Colourtheek van ruim 5000 kleuren in de verschillende glastypes en stijlen. Een staande glasplaat kan dus in iedere gewenste kleur worden gemaakt.De rand van de glasplaat

Een glasplaat in fusing glas wordt opgebouwd uit meerdere lagen glas en kan zoals aangegeven in iedere gewenste vorm worden gesneden. Als het object na het versmelten van alle lagen glas tot één geheel uit de oven komt, heeft het van nature een zacht afgeronde rand.

Deze afgeronde rand kan plat poli (PP) worden gepolijst zodat er een strakke rechte rand van glanzend glas ontstaat, of ruw worden gebrokkeld. De rand van het glas wordt in het laatste geval letterlijk afgebroken waardoor er een rafelig geheel ontstaat die het effect van verscheurdheid weergeeft.


De tekst of een afbeelding in het glas

In een glasplaat kan heel goed een tekst of een afbeelding worden gezet.

Zandstralen, laseren en hakken in glas

Op zowel “float glas” als  fusing glas kan een foto of tekst uitstekend worden gezandstraald of gelaserd. In principe kan ieder lettertype dat op het internet te vinden is worden gebruikt.

Vaak ook bewerken wij het handschrift van de overledene of van één van de familieleden. Het gebruiken van een handschrift maakt het monument nog persoonlijker en eigener.


De tekst kan worden ingekleurd in vrijwel iedere kleur die denkbaar is. Zelf gebruiken wij het liefste autolak voor het inkleuren van de teksten. Deze lak is namelijk uitstekend geschikt voor het Nederlandse klimaat.

De kleur blijft niet eeuwig goed. Regen, wind en fijne zandkorrels zorgen ervoor dat de verf heel langzaam wordt uitgehold. Soms blijft de kleur tientallen jaren goed en soms moet de verf na 5 jaar al worden bijgewerkt. De tijdsduur is afhankelijk van de plaats waar het monument staat.

Het bijkleuren van de letters kan een familie heel goed zelf doen. Het is eenvoudig en kost alleen een beetje tijd. Tijdens het proces in ons atelier besteden wij hier altijd aandacht aan.

Afbeelding en symbolen zandstralen en laseren

Een afbeelding kan ook goed worden gezandstraald. De tekening wordt dan in de computer bewerkt tot een straalbare afbeelding, die vaak in een combinatie van effecten wordt gezandstraald. Een deel van de lijnen wordt dan diep gestraald en bepaalde delen in de tekening wordt mat gemaakt.


Laseren

De lasertechniek is uitermate geschikt voor foto’s en kleinere teksten als een gedicht. Het fusing glas laat zich uitstekend laseren en met name op donkere kleuren glas is de lasering heel goed zichtbaar.Waar let u op als er om glas wordt gevraagd

In het bovenstaande is het verschil uitgelegd tussen blank transparant float-glas, transparant fusing glas en ondoorzichtig opaal fusing glas.

Als de familie voor een letterplaat in “float” glas of transparant fusing glas kiest is het van belang wat de achtergrond van het monument op de begraafplaats zal zijn. Wanneer er een haag achter het glas staat en de kleuren te licht zijn, vallen deze weg tegen de donkere planten. Het zelfde gaat op als op de begraafplaats de monumenten met de rug tegen elkaar staan.


De plek op de begraafplaats, de hoeveelheid licht, en de gewenste leesbaarheid van de tekst bepalen dus mede de glaskeuze.

Wanneer er dus een twijfelachtige situatie op de begraafplaats is adviseren wij de familie om voor opaal glas te kiezen. Opaal glas is niet lichtdoorlatend en de kleuren die je ziet zijn niet afhankelijk van de achtergrond van het monument. .


En tot slot

Het Glazen Nest maakt maatwerk. Een letterplaat wordt in overleg met de familie, en vaak ook samen met de familie ontworpen en gemaakt. Door op deze wijze te werken garanderen wij telkens weer een uniek en eenmalig glasobject.

De vorm en kleuren van het ornament of de letterplaat wordt samen met de familie bepaald waarbij natuurlijk altijd rekening wordt gehouden met de degelijkheid en duurzaamheid van het geheel. Het glas moet goed te plaatsen zijn.

Op het glas kan de tekst en afbeeldingen worden gezandstraald of gelaserd.

Deze voorbeelden zijn bedoeld om u aan het nadenken te zetten. Wij willen u laten zien wat er allemaal kan zodat u uiteindelijk de juiste keuze maakt.

Graag willen wij hierover persoonlijk met u verder puzzelen. U kunt ons altijd bellen voor meer informatie of het maken van een afspraak. U kunt hiervoor altijd bellen met 06-19195562 of mailen met brenda@glazeniers-glaskunst.nl


Wij willen een verhaal vertellen
Uw verhaal
Gezet in kleur en vorm