Gedenken en Koesteren

Gedenken en koesteren - objecten van liefde 
Glaskunst over liefde en met liefde gemaakt


Brenda Bleijenberg maakt mini-urnen en gedenkobjecten die niet direct herkenbaar zijn als “verdriet objecten”; het zijn kunstuitingen waarin een beetje as is verhuld.

Iedere keer opnieuw wordt zij door een familie uitgedaagd om “out of the box” te denken en iets unieks te creëren wat geheel bij de overledene past. Van kleurig abstract en wild tot ingetogen kalm. Voor Brenda is het belangrijk dat men de overledene in het glasobject herkent.
  

Op deze pagina laten wij u een aantal typen gedenkobjecten zien. We hebben een selectie van alle mogelijkheden gemaakt om het voor u overzichtelijk te houden.

Alles kan in glas worden gemaakt zodat het verhaal dat verteld mag worden ook goed wordt verteld. Telkens weer in vorm en kleuren uitgevoerd volgens de wens van de familie.
Wij vertellen u hier graag meer over in een persoonlijk gesprek.


Verschillende uitvoeringen van een gedenkobject

Een gedenkobject kan heel duidelijk aanwezig zijn in huis. Een groot object tegen een muur of op een sokkel in de kamer of in de tuin. Vaak weet alleen de familie dat het een asdrager of gedenkplek is; een bezoeker ziet alleen een mooi glaskunstwerk staan of hangen.


Ook kan een object juist heel klein zijn zodat het in de hand past en je er, wanneer daar behoefte aan is, even mee in de stoel kunt gaan zitten. Deze objecten hebben de naam “koesterobjecten” meegekregen.


Als een glazen kunstwerk bedoeld is als as-drager noemen we zo’n object al snel “mini-urn”.
De naam mini-urn verwijst naar de kleine hoeveelheid as die in het object verwerkt wordt, maar het kan dus ook een groter object zijn.

Waar komt het gedenkobject te staan?

Het gedenkobject kan in huis een plek vinden, bijvoorbeeld voor het raam of op de schoorsteenmantel, de boekenkast of op een klein tafeltje.

Er kan ook een grotere gedenkplek voor worden ingericht zodat het duidelijker een “thuis altaartje” is. De naam van de overledene kan dan op de steen of het glas worden gezandstraald.Een gedenkobject van glas kan ook naar buiten, in de tuin of op het balkon. Glas kan goed tegen het Nederlandse klimaat en we zorgen ervoor dat het stabiel wordt geplaatst.


Voor wie is het gedenkobject, over wie gaat het?

Je wilt je dierbare herinneren, dicht bij je houden en er telkens weer even met een fijn gevoel aan denken. Je wilt dat je dierbare in je leven blijft, en je wilt dit met een mooi stuk kunst een vorm geven. Hieronder laten wij u met een aantal foto’s zien wat er zoal mogelijk is.

Een kind wil je op een liefdevolle en kinderlijke manier gedenken. Er mag dus een object worden ontworpen en gemaakt dat het grote gemis een kleur en vorm geeft. Er kan bijvoorbeeld  een tekening van het kind als basis worden gebruikt. Of het eerste schoentje, of de grote hobby.


Als moeder wegvalt wil iedereen in het gezin haar vasthouden, herinneren zoals ze was en altijd zal blijven.


Het gemis van vader is heel groot. En het gezin wil hem zich graag herinneren zoals hij was en altijd zal blijven. Zijn hobby’s, zijn lievelingsdingen, de manier waarop hij lacht.Wanneer opa of oma komt te overlijden geeft dit een groot gemis in het gezin. Niet alleen verliezen de ouders hun ouder, ook het kind verliest (vaak voor de eerste keer) iemand die dicht bij staat. Samen met Brenda geeft het gezin dit gemis een kleur en een vorm, zodat de herinnering voor iedereen levend blijft.


En dit gaat op voor ieder gemis. De vriendengroep die hun vriendin een hart onder de riem wil steken door een gedenkgeschenk te geven, de kinderen op school die juf willen steunen, de kameraden die hun overleden vriend willen gedenken.Niet alleen mensen maar ook huisdieren zijn belangrijk in een familie, en hun overlijden vraagt ook om een gedenkplek of -object. Voor de hond die altijd zo duidelijk aanwezig was. Voor de poes die zo nadrukkelijk wordt gemist en in de tuin een eigen plekje heeft gekregen, of de vogel die altijd lawaai maakte - de stilte die nu zo oorverdovend is.
De mini-urn – waar komt de as?

Wanneer de familie voor een as-object van glas kiest is er altijd overleg waar de as haar plek gaat krijgen. De hoeveelheid as die verwerkt kan worden is afhankelijk van de grootte van het object.


Bij een kleiner object wordt er een opening in het glas of de steen gemaakt waar een kleine theelepel as in kan worden gelegd. De opening wordt dan met een dopje of met het glasobject zelf afgesloten. En bij een groter object wordt de as vaak in de zaagsnede tussen steen en glas gelegd.

Het inleggen van de as en het verlijmen van het glas doet Brenda vaak samen met de familie. Een familie kan dit echter ook heel goed thuis zelf doen, met behulp van een heel duidelijke beschrijving.

Onderstaand kunt u zien hoe het afvullen van de as gedaan kan worden.


Glastechnieken

Een mini-urn of gedenkobject van gedenkkunstenaar Brenda Bleijenberg kan worden gemaakt in de techniek glas fusing (glasversmelting),glas casting en sand casting (gegoten glas) of een combinatie van deze technieken. Ieder kunstwerk, groot of heel klein, wordt individueel en met zorg en aandacht gemaakt en is daardoor een uniek en eenmalig glaskunstobject. Er kan nooit een identiek tweede exemplaar gemaakt worden.

Glas fusing betekend het versmelten van 2 of meerdere lagen glas tot één geheel. Het object wordt dus opgebouwd uit meerdere glasstukjes die in de oven tot één geheel worden samengesmolten.

Een glasobject dat in fusing is gemaakt kan een vlakke of een driedimensionale vorm krijgen. In het laatste geval gaat het vlakke glas na het versmelten opnieuw de oven in om in een speciaal gemaakte mal een eigen vorm te krijgen. Dit noemen we sagging glas. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de vlinders en de bloemen met een gebogen vorm.


Een gedenkobject in de techniek glas casting ontstaat in een aantal stappen. Eerst wordt er van bijenwas een exact voorbeeld gemaakt. Dit voorbeeld wordt in speciaal gips gegoten waarna het wasmodel er uit wordt gestoomd. Er ontstaat dan een mal waarin heet vloeibaar glas wordt  gegoten. En wanneer het glas is afgekoeld komt de driedimensionale bloem van glas tevoorschijn.

Sand casting betekend dat er heet vloeibaar glas in een mal van speciaal zand word gegoten. De vorm wordt dan wat grilliger dan bij andere casting technieken. De mal van zand wordt vaak samen met een familie gemaakt.


Het is ook mogelijk om meerdere technieken te combineren in een gedenkobject. Enkele voorbeelden hiervan ziet u hieronder.


Maatwerk

Brenda Bleijenberg maakt graag maatwerk. Een koesterobject, gedenkobject of mini-urn /asobject wordt in overleg met de familie, en vaak ook samen met de familie, ontworpen en gemaakt. Natuurlijk wordt altijd rekening gehouden met de degelijkheid en duurzaamheid van het glas. Ook houden wij rekening met de omgeving waarin het glas wordt geplaatst.

Door op deze wijze te werken garanderen wij telkens weer een uniek en eenmalig glasobject.

Meer informatie over de werkwijze van Brenda vindt u in hoofdstuk 2 van “het Grote boek van Brenda Bleijenberg”. Dit boek kunt u als E-book bij ons bestellen via brenda@glazeniers-glaskunst.nl.


Eigen ontwerp

Het is dus mogelijk samen met Brenda een geheel eigen object uit te voeren.

Dat kan een eenvoudig vormgegeven vlinder zijn, of juist een heel abstracte kleurexplosie. Het kan de afbeelding van de geboortekaart of overlijdenskaart zijn, een foto of een tekening die de overledene zelf heeft gemaakt, of de wenskaart die zo mooi is.
En ook de tekening die het kind of een broertje of zusje van de overledene heeft gemaakt kan in een zo exact mogelijke weergave in kleur en vorm worden uitgevoerd, of juist als een abstracte impressie.

Het gedenkobject kan in doorzichtig, transparant glas worden gemaakt of juist in opaal glas. Dit is glas waar niet doorheen gekeken kan worden. De keuze van het glas wordt mede bepaald door de plaats waar het object komt te staan. Hier vertellen wij u graag meer over in een persoonlijk gesprek.


En tot slot


Meer mogelijkheden voor een as of gedenkobject vindt u op deze website op de informatiepagina’s: koestersteentjes, as- en gedenkobject met een symbool, vorm en gevoel – as- en gedenkobject in kleur en as- en gedenkobject voor en door een kind.

Op www.glazennest.nl vindt u een aantal glazen gedenkobjecten en mini-urnen die op dit moment in ons atelier aanwezig zijn en die u rechtstreeks bij ons kunt bestellen.

Wanneer u een object in levende lijve in ons atelier wilt zien, bel of mail ons dan voor een afspraak (brenda@glazeniers-glaskunst.nl | 0541-533476), of loop binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, tussen 10 en 16 uur.

Atelier Het Glazen Nest, Noordwal 14, Oldenzaal.