hart als symbool

Het hart als symbool. Een hart van glas – vol in kleur of juist doorzichtig blank.
Klein of groot – een glazen hart is een kunstobject op zich, uniek en eenmalig.Een hart  is een symbool. 

In veel landen en culturen heeft het hart al eeuwenlang een symbolische betekenis. Het grote symbool van de liefde. Het hart verteld een verhaal.

Een glazen hart van Brenda Bleijenberg is gemaakt in de glastechnieken fusing (glas versmelting) of casting (gegoten glas). Iedere hart wordt individueel en met zorg en aandacht gemaakt en is daardoor een uniek en eenmalig glaskunstobject. Er kan nooit een identiek tweede exemplaar gemaakt worden.

Maatwerk

Brenda Bleijenberg maakt maatwerk. Een hart als as– of gedenkobject, letterplaat of glasornament wordt in overleg met de familie, en vaak ook, samen met de familie, ontworpen en gemaakt waarbij natuurlijk altijd rekening wordt gehouden met de degelijkheid en duurzaamheid van het glas. Ook houden wij rekening met de omgeving waarin het glas wordt geplaatst.

Door op deze wijze te werken garanderen wij telkens weer een uniek en eenmalig glasobject.

Meer informatie over de werkwijze van Brenda vindt u in hoofdstuk 2 van “het Grote boek van Brenda Bleijenberg”. Dit boek kunt u als E-book bij ons bestellen via brenda@glazeniers-glaskunst.nl. 


Ontwerp

Het is dus mogelijk een geheel eigen hart te laten uitvoeren. Het kan de afbeelding van de geboortekaart of overlijdenskaart zijn, een foto of een tekening die de overledene zelf heeft gemaakt of de wenskaart die zo mooi is.

En ook de tekening die het kind of broertje of zusje van de overledene heeft gemaakt. Het kan een zo exact mogelijke weergave in kleur en vorm zijn of juist een abstracte impressie.

Alles kan in glas worden gemaakt zodat het verhaal dat verteld mag worden maar ook goed wordt verteld. Telkens weer in vorm en kleuren uitgevoerd volgens de wens van de familie.
Wij vertellen u hier graag meer over in een persoonlijk gesprek.Toepassingen van het symbool hart

Een hart kan op veel verschillende manieren worden toegepast. Hieronder vertellen wij u het een en ander over de verschillende toepassingen en laten wij u met foto’s een aantal mogelijkheden zien. De foto’s mag u zien als ideeën die wij graag met u delen. Iedere vraag die een familie bij ons neerlegt wordt telkens weer opnieuw bekeken en samen met de familie puzzelen wij net zo lang tot alles wat zij tot uitdrukking willen brengen ook inderdaad wordt verteld.

Hart als Urn 

De laatste jaren komt met regelmaat de vraag binnen een urn met een hart te ontwerpen en te maken. In overleg met de familie worden er dan eerst een aantal ontwerpen gemaakt om uit te zoeken welke vorm urn het beste bij de familie past.

De urn kan bijvoorbeeld een strakke hoog rechthoekige vorm krijgen. Of juist een lage vierkante vorm met een hart waar als het ware een doek over heen is gelegd. Het hart kan letterlijk uit de urn “steken” of ze wordt in de in het gehele ontwerp verwerkt.
Veel vormen zijn mogelijk in de urn en Brenda laat zich telkens weer graag door een familie uitdagen om “out of the box” te denken. Dus iets te bedenken wat nog niet eerder door haar is uitgevoerd.

Ook krijgen wij de laatste tijd regelmatig de vraag of een hartje aan een oudere urn kunnen worden toegevoegd. En natuurlijk kan dit zoals de foto van de lichte urn hieronder laat zien.

De glazen urnen kunnen zowel in huis worden geplaatst als buiten in de tuin of op de begraafplaats. Meer voorbeelden van urnen vindt u op de informatiepagina Urn met glaskunst op deze website.

Hart als asdrager of gedenkobject voor thuis

Een hart kan als duidelijke asdrager worden gekozen zoals u op de foto hier onder kunt zien. Een klein hartje dat naar een kindertekening is gemaakt, verlijmd op een rechthoekige doorzichtige glazen asdrager. De as is duidelijk zichtbaar en het gaat door het hartje naar boven.

Ook kan een klein hart op een koestersteentje worden verlijmd. Onder het hart is in de steen een gaatje geboord waarin een klein beetje as is gelegd. Deze steentjes worden bewust koestersteentjes genoemd omdat ze zo fijn in de hand gehouden kunnen worden. Vaak wordt een klein hartje op een steentje verlijmd dat door de familie zelf is meegenomen. Een steentje dus waar voor de familie een extra eigen en persoonlijke lading in zit.

En een andere mogelijkheid voor een gedenkobject voor thuis is het tuinobject met hart. Het blauwe hart is op een RVS steun verlijmd en de as kan in het RVS worden gelegd of juist in de steen.
Er kan ook samen met de familie een hart in casting glas (gegoten glas) worden gemaakt. De familie maakt dan zelf een hart van bijenwas waarna dit model in glas wordt omgezet. In het hart kan eventueel een beetje as worden mee versmolten.

Meer mogelijkheden voor een as of gedenkobject vindt op de informatie pagina’s koestersteentjes, as- en gedenkobject met een symbool, vorm en gevoel – as- en gedenkobject in kleur en as- en gedenkobject voor en door een kind, op deze websiteHart op urn monument

Een glazen hart,  kan als klein ornament, of juist als groot symbool aan het urn graf worden toegevoegd. Het kleurige hart dient dan als tekstdrager en laat duidelijk zien waar de overledene voor stond en wat de lievelingskleur was. De keuze van de juiste kleur of kleuren is heel belangrijk en de familie kan deze persoonlijk in Het Glazen Nest komen uitzoeken.

Ook kan een kleurig hart als kleiner ornament op de urn tegel worden verlijmd.
Dit kan ook als de urn tegel al langer geleden is geplaatst.
Er kan ook worden gekozen voor het symbolische “gebroken” hart. Eenvoudig in twee graniet sokkels gezet.

Het hart kan in meerdere kleuren worden uitgevoerd en op een symbolische manier met de graniet worden gecombineerd. De tekst kan dan zowel op de graniet sokkel als op het hart worden gezet. Dit hart wordt in de uitsparing van het graniet verlijmd met MS polymeer. Deze lijm gebruiken wij al ruim 15 jaar en adviseren deze aan iedere steenhouwer.
Hart in het grafmonument

Een hart als symbool wordt vaak als uitgangspunt voor een grafmonument gekozen.
Het hart kan bijvoorbeeld van blank doorzichtig float of fusing glas worden gemaakt. De buitenzijde kan strak worden gepolijst, zoals het voorbeeld laat zien of in het geval van blank fusing glas organisch rond gelaten. Het verschil tussen blank float en fusing glas is dat bij het float glas de gehele achtergrond door het glas heen komt. De tekst is minder goed zichtbaar en het hart gaat dus “op” in de omgeving. Fusing glas is altijd iets gematteerd en heeft kleine luchtbelletjes. Het blijft altijd beter zichtbaar in de omgeving van de begraafplaats.

Als tegenhanger van het hart in blank doorzichtig glas laten wij u een groot kleurig hart in opaal glas (niet doorzichtig glas) zien. Dit hart is tegen 2 grote sokkels van zwarte graniet gezet.

In een groot hart van fusing glas kunnen ook andere symbolen worden gezet. Het gaat immers om het verhaal dat de familie wil vertellen. Zoals het voorbeeld hieronder waarin een grote blauwe ster is gezet. De glasplaat is gemaakt in transparant fusing glas en aan de achterzijde gematteerd waarbij 9 kleine sterretjes helder zijn gelaten. Het verhaal hierbij vertellen wij u graag in een persoonlijk gesprek.

Meer informatie over de verschillen tussen float en fusing glas en waar u op mag letten  als u met een familie aan tafel zit voor een glazen grafmonument vindt u in hoofdstuk 3 van het van “het Grote boek van Brenda Bleijenberg”. Dit boek kunt u als E-book bij ons bestellen via brenda@glazeniers-glaskunst.nl. 
Ook komen wij graag bij u op bezoek om u over de verschillen in glastypes te vertellen.
Hart als ornament in een grafsteen

Een glazen hart kan als ornament aan een letterplaat van fusing glas of graniet worden toegevoegd. Het hart kan kleurig en sprekend zijn zoals de middelste foto hier onder.

Of er wordt gekozen voor een glazen hart in één goed gekozen kleur. En dit hart wordt op een goede en symbolische manier met het graniet verbonden. Het kiezen van de juiste kleur is heel belangrijk en wij nodigen de familie dus altijd in ons atelier uit om persoonlijk in de kleuren bibliotheek (ruim 6000 kleuren) te zoeken naar die ene kleur die klopt. Of er wordt bij de steenhouwer een afspraak met de familie gemaakt.
En wanneer dit niet mogelijk is worden er vaak kleine kleurstalen gestuurd waar men doorheen kan kijken.


Op bestaande monumenten

Nu er ook in rouwen meer kleur kan en mag zijn dan vroeger, zien we dat heel veel mensen een al langer bestaand monument willen verfraaien met een of meerdere kleine glazen hartjes. Dat kan heel goed, een hartje kun je direct op een liggende of staande plaat verlijmen, of eerst op een andere steen verlijmen en samen met die steen op het monument zetten.

We komen ook tegen dat mensen een mooie hart object in hun huis of tuin willen ter herinnering aan iemand die al langer geleden is overleden. 
Een klein en kleurig symbool dat het verhaal vertelt – meer hoeft vaak niet.

En tot slot

Op www.glazennest.nl vind u een aantal glasobjecten in hart vorm die op dit moment in ons atelier aanwezig zijn.
Wanneer u de hart objecten in levende lijve in ons atelier wilt zien, bel of mail ons dan voor een afspraak (brenda@glazeniers-glaskunst.nl | 0541-533476), of loop binnen op de laatste vrijdag en zaterdag van elke maand, tussen 10 en 16 uur.
Atelier Het Glazen Nest, Noordwal 14, Oldenzaal.